Sastojci:

 

280 g bijelog krompira,

100 g graška,

100 g suhog mesa nasjeckanog na kockice,

80 g parmezana,

korica polovine limuna,

1 srednje veliki crveni luk,

6 kašika palente,

1 jaje,

malo soli i bibera,

ulje.

 

Priprema:

 

  1. Oguljene i narezane krompire kuhajte u slanoj vodu, 20-ak minuta (ili dok se ne skuhaju do kraja). Ocijedite i napravite pire (sačuvajte malo vode da lakše napravite pire – ne previše da pire ne bude prerijedak). Ostavite da se ohladi, a onda mu dodajte grašak, meso, limunovu koricu, luk, 3 kašike palente, umućeno jaje i malo bibera. Sve dobro promiješajte.

 

  1. Od smjese oblikujte 6 uštipaka. Na tanjir sipajte ostatak palente i u to sa svih strana uvaljajte uštipke (mogli bi biti dosta vlažni, a ovo će im pomoći da se ne raspadnu). Ostavite na hladnom barem 15 minuta.

 

  1. Uštipke pržite na ulju sa svake strane 3-4 minute. Poslužite ih s vrhnjem i salatom od rukole.