Hladnije dane teško možemo zamisliti bez pravog jela na kašiku, a jedno od omiljenijih definitivno je gulaš. Specijalitet koji dolazi u mnoštvo varijacija, a rado ga spajamo s palentom, njokima, knedlama ili tjesteninom, mada se ne bi bunili ni kada bi bio poslužen samo s nekoliko kriški pravog domaćeg hljeba.
Sastojci:
1 kg govedine,
6 čehni bijelog luka
2 crvena luka,
3 mrkve
2 lovorova lista
1 dl pasiranog paradajza
2 male kašike crvene paprike
1 kašika kima
1,5 kašika vinskog sirćeta
1 vezica peršuna
vod
so
biber
ulje
Priprema:
1. Luk narežite na sitno, mrkvu na krupnije kriške, a bijeli luk ogulite.
2. Govedinu narežite na kockice.
3. Na ulju propržite luk, dodajte bijeli luk i ostale začine, pustite da se kratko prže pa dodajte meso.
4. Promiješajte i zapecite kratko meso, podlijte vodom i dinstajte 5 minuta.
5. Dodajte pire od paradajza, vinsko sirće i popaprite.
6. Podlijte vodom ako je potrebno, poklopite i pustite gulaš da se kuha na laganoj vatri oko dva sata, povremeno podlijevajte s vodom.
7. Kada je gulaš gotov posipajte ga s grubo nasjeckanim svježim peršinovim listom i servirajte uz palentu, tjesteninu, njoke…