Sastojci:

10 dkg šampinjona,

40 dkg krompira,

10 dkg mrkve,

10 dkg celera,

10 dkg graška,

7 dkg margarina,

5 dkg brašna,

1/4 l mlijeka,

1 jaje,

2 kašike ribanog parmezana,

1-2 kašike mrvica,

so, biber,

muškatni oraščić.

Za paniranje:

2 jaja,

brašno,

mrvice,

ulje za prženje.

Priprema:

  1. Šampinjone očistite, operite, izrežite na listiće i s malo soli dinstajte na 2 dkg margarina. Krompir skuhajte, ogulite i propasirajte. Očišćenu mrkvu, celer i grašak skuhajte u malo slane vode, ocijedite i usitnite.
  2. Posebno pripremite gusti bešamel – na 5 dkg ugrijanog margarina stavite brašno, promiješajte, zalijte mlijekom i kratko prokuhajte. Malo ohladite pa dodajte šampinjone, krompir, povrće, jaja, parmezan, mrvice i ribani oraščić. Posolite, pobiberite i dobro izmiješajte. Od dobijene smjese oblikujte okruglice pa ih uvaljajte u brašno, umućena jaja i mrvice.
  3. Tako pripremljene okruglice složite jednu pokraj druge na pobrašnjeni pladanj i ostavite 2 sata u zamrzivaču.
  4. Zamrznute okruglice ispržite na vrućem ulju. Poslužite ih s tartar umakom, jogurtom ili kiselim vrhnjem.