Sastojci:

400 g brašna,

200 ml jogurta,

1 kesica praška za pecivo,

1 jaje,

200 g tvrdog sira,

so,

ulje za prženje.

Priprema:

  1. U dublju posudu sipajte brašno, prašak za pecivo, malo soli i sve dobro promiješajte. U tako pripremljeno brašno dodajte jedno jaje i sipajte jogurt. Zatim izmrvite ili izrendajte sir.
  2. Tijesto rukama dobro umijesite kako bi se svi sastojci sjedinili. Ako vam je tijesto previše mekano, slobodno dodajte još 1-2 kašike brašna.
  3. Tijesto izručite na pobrašnjenu površinu i oklagijom razvucite koru od oko jedan centimetar debljine pa nožem isijecite pravougaonike.
  4. U međuvremenu stavite šerpicu na šporet i na jačoj temperaturi zagrijte ulje. Količina ulja treba biti tolika da prekrije piroške do pola.
  5. U zagrijano ulje pažljivo spuštajte jednu po jednu pirošku i pržite dok fino ne porumene s obje strane.