Sastojci:
300 g posnog sira,
100 g mljevenih badema,
100 g usitnjenih lanenih sjemenki,
125 g usitnjenih zobenih pahuljica,
1 kašičica soli,
6 g praška za pecivo (pola kesice),
8 bjelanaca,
2 kašike susama,
2 kašike sjemenki tikve,
2 kašike drugih sjemenki (po želji).
Priprema:
- U dubljoj zdjeli izmiješajte suhe sastojke: mljevene bademe, usitnjeni lan, zobene pahuljice, susam, so, prašak za pecivo i sjemenke.
- Dodajte lagano umućene bjelance i sir pa dobro izmiješajte.
- Duguljasti kalup za hljeb obložite papirom za pečenje pa istresite smjesu. Poravnajte kašikom, posipajte još malo susama I stavite u prethodno zagrijanu rerun na 180 stepeni i pecite oko 50-60 minuta.
- Kad je hljeb pečen, istresite ga na rešetku za hlađenje i pustite da se ohladi pa ga onda režite.