Ova slastica se tradicionalno priprema s punomasnom slatkom pavlakom. Ako želite laganiji krem koristite polumasnu slatku pavlaku. Najbolje ga je napraviti dan ranije, ostaviti da se dobro ohladi i neposredno pred posluživanje napraviti zlatnosmeđu karamel koricu.
Sastojci:
960 ml slatkog vrhnja
7 žumanaca
jaje
vanilin štapić
100 g šećera
Priprema:
1. Stavite kuhati slatko vrhnje s vanilin štapićem tako da bude jako vruće, ali ne smije prokuhati.
2. U zdjeli umutite jaje, žumancce i šećer, dok se sve ne sjedini.
3. Polako dodajte vruće vrhnje u smjesu od jaja.
4. Gotovu smjesu uspite u zdjelice za pečenje. Sve zdjelice stavite u veći pleh i pažljivo ulijte kipuću vodu u tavu do polovice visine zdjelica.
5.Pecite oko 30 minuta na 175 stepeni (sredina i dalje ostane ‘klimava’ kad se lagano protrese).
6. Izvadite iz pećnice i ostavite hladiti na sobnoj temperaturi pa stavite u frižider. Bilo bi dobro da se hladi najmanje dva sata.
7. Kada se krema ohladi, posipajte ravnomjerno šećerom i karamelizirajte. Ostavite da minutu
stoji na sobnoj temperaturi, sve dok se karamelizirani šećer ne stvrdne.