Zašto trošiti novac na čašicu pića, kada ga kod kuće možete napraviti i uživati u okusu s najmilijima
Sastojci (4 osobe)
400 ml crnog ili voćnog čaja
500 ml crnog vina (merlot, shiraz, što više volite)
2 narandže
pola limuna
1 cimet
3 klinčića
1 zvjezdasti anis
80 g šećera
50 ml ruma
Priprema:
1. Skuhati čaj, a nakon toga jednu narandžu prepoloviti i iz nje izrezati četiri tanka koluta narandže koje treba prerezati na pola.
2. Ostatak narandže, drugu narandžu i pola limuna iscijediti.
3. U posudi pomiješati skuhani čaj, vino, iscijeđeni limunov i narandžin sok, narezane kolute narandže, klinčiće, zvjezdasti anis i koru cimeta koju prethodno slomimo na dva dijela te stavimo kuhati, ali je potrebno paziti da ne prokuha.
4. Kad je dovoljno ugrijano, skloniti s vatre. U kašiku stavimo šećer, natopimo ga rumom i zapalimo.
5. Dok gori lagano potrebno ga je ulijevati u punč.
6. Nakon toga sve dobro promiješati, ostaviti poklopljeno koju minutu prije posluživanja.
7. U svaku šoljicu staviti dvije polovice koluta narandže, preliti vrućim punčem i poslužiti.