Odresci pripremljeni na ovaj jednostavan način su fini obrok koji će zadovoljiti i najprofinjenija nepca, naravno pod uvjetom da se pripreme na dobar način.
Sastojci:
400 g junećih odrezaka
1/4 šolje brašna
40 g putera
1 kašika maslinovog ulja
1 čehno bijelog luka
3/4 šolje suhog bijelog vina
3 kašike soka limuna
2 kašike kapara
so, biber
Priprema:
- Juneće odreske lagano istanjite čekićem za meso. Brašno, so i biber pomiješajte. Odreske provucite kroz smjesu.
- Pecite ih na vreloj mješavini putera i maslinovog ulja, na srednje jakoj vatri 4-5 minuta sa svake strane. Izvadite iz tave i odložite.
- Bijeli luk lagano pržiti na istoj masnoći oko minutu. Vino i limun dodajte, promiješajte i lagano kuhajte 5 minuta dok se količina tekućine ne smanji, a umak postane malo gušći. Dodajte kapare i promiješajte, a odreske vratiti u tavu, poklopite i dinstajte na laganoj vatri 4 minute.