Dobar kuhar voli hranu, ali i zna neke tajne njene pripreme. A da bi hrana koju pripremate bila savršenog okusa, tajna je najviše u začinima koji se koriste u svakom jelu i čine ga ukusnim. Nekoliko je začina koje uvijek trebate imati u kuhinji.
Biber – Ako mislite da ćete dobiti pravi okus bibera kada ga kupite mljevenog u kesici ili staklenki, varate se. Da biste dobili najbolje od bibera, on treba biti u zrnu i trebate ga mljeti prije upotrebe.
Crvena paprika – Vjerovatno znate da postoji ljuta ili slatka, a kako ćete je koristiti, ovisi o tome je li vam potrebna za klasični mađarski gulaš ili neko ljuto jelo. U svakom slučaju, papriku možete koristiti za različita jela i nemojte je zaboraviti.
Sjeme komorača – Ako volite okus komorača, morate nabaviti njegovo sjeme koje služi kao začin, a daje slatkast okus. Koristi se i kao začin za kobasice pa jelima može dati malo okusa sličnog mesu.
Garam masala – Indijska mješavina začina garam masala pripada njihovoj tradicionalnoj kuhinji. Najčešće se sastoji od mješavine crnog bibera, klinčića, cimeta, kumina i kardamoma. Ako imate ovaj začin u kuhinji, nećete morati dodavati više njih odjednom.
Sumac – Začin koji se često koristi u perzijskim ili bliskoistočnim receptima, a okusom pomalo podsjeća na limun. Dovoljno je staviti samo malo sumaca da bi se osjetilo njegovo djelovanje, a pogodan je za soseve, salate ili kuhanu rižu.
Kim – Nudi malo paprenog okusa i to je jedan od razloga zašto je meksička hrana toliko popularna. Zato, idući put obavezno iskoristite kim u jelima poput zapečenog graha da osjetite tu razliku u okusu.
Kurkuma – Ako se pitate šta kariju daje tako bogatu boju, odgovor je: kurkuma. Dodajte je jelima pred kraj kuhanja, ali neki je piju i u čajevima, pa i u kuhanom vinu. Ali, ne treba pretjerivati – na vrh noža ovog začina u napitku bit će dovoljan.
Kardamom – Također potječe iz Indije, a ima sladak okus te se stavlja i u slatkiše. Idući put isprobajte ga kod pripreme kolača ili torti i sve će vam biti jasno. Ovaj začin prilično je skup, ali ga ne treba puno da bi se osjetio u hrani.