Smjesa za palačinke:
3 jaja
200 ml mlijeka
200 ml mineralne vode
3 kašike ulja
prstohvat soli
malo brašna
Za fil:
300 g pilećeg bijelog mesa bez kostiju
200 ml majoneze
100 g mladog kravljeg sira
2 kašike kiselog vrhnja
glavica luka
100 g pureće salame
vezica peršuna
vezica kima
kašičica ljute crvene paprike u prahu
kašičica ljutog senfa
so i biber
15
- Umutiti jaja, dodati ulje, mineralnu vodu, so, mlijeko i snažno promiješati.
- Uz stalno miješanje dodati brašna da dobijete nešto gušću masu za palačinke.
- Od dobivene mase na vrelom ulju peći palačinke, redati ih na tanjir i ostaviti sa strane da se ohlade.
- Pileće bijelo meso kuhati u ključaloj slanoj vodi i kada omekša, ocijediti i samljeti u blenderu. Dodati majonezu, senf, so i biber i snažno promiješati, pa ostaviti da stoji u frižideru.
- Posebno umutiti mladi kravlji sir i kiselo vrhnje, dodati sjeckani luk, posoliti, začiniti ljutom paprikom u prahu i promiješati.
- Jednu po jednu ohlađenu palačinku premazati filom od piletine s majonezom, odozgo nanijeti nekoliko listića pureće šunke, prekriti slojem kreme od sira i vrhnja, urolati, poredati na tanjir i ostaviti da stoji u frižideru najmanje dva sata.
- Prije serviranja isjeći na kolutiće, poredati ih na poslužavnik i posuti sjeckanim peršunom.