Sastojci:
2 čehna bijelog luka,
50 g maslaca,
50 g brašna,
500 ml mlijeka,
500 g brokule,
75 g cheddar sira,
1 kg karfiola,
2 kriške ciabatte,
2 grančice svježeg timijana,
25 g badema,
maslinovo ulje.
Priprema:
- Zagrijte rernu na 180 stepeni. Ogulite i sitno narežite bijeli luk i stavite ga u tavicu s maslacem na srednje jaku vatru. Kad se maslac otopi, stavite brašno i pustite da se formira tijesto, a zatim postepeno dodajite mlijeko i mješajte sve dok smjesa ne bude glatka. Dodajte brokulu i dinstajte oko 20 minuta te je usitnite štapnim mikserom.
- Umješajte pola naribanog sira i začinite po želji. Karfiol rasporedite po posudi za pečenje, prelijte umakom od brokule i naribajte ostatak sira po vrhu. Izmiksajte ciabattu u blenderu da dobijete mrvice, dodajte timijan i bademe i ponovno pulsirajte.
- Na malo maslinovog ulja lagano popržite mrvice i pospite po siru i karfiolu. Pecite oko 1 sat.