Sastojci:

 

2 čehna bijelog luka,

50 g maslaca,

50 g brašna,

500 ml mlijeka,

500 g brokule,

75 g cheddar sira,

1 kg karfiola,

2 kriške ciabatte,
2 grančice svježeg timijana,

25 g badema,

maslinovo ulje.

 

Priprema:

 

  1. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Ogulite i sitno narežite bijeli luk i stavite ga u tavicu s maslacem na srednje jaku vatru. Kad se maslac otopi, stavite brašno i pustite da se formira tijesto, a zatim postepeno dodajite mlijeko i mješajte sve dok smjesa ne bude glatka. Dodajte brokulu i dinstajte oko 20 minuta te je usitnite štapnim mikserom.

 

  1. Umješajte pola naribanog sira i začinite po želji. Karfiol rasporedite po posudi za pečenje, prelijte umakom od brokule i naribajte ostatak sira po vrhu. Izmiksajte ciabattu u blenderu da dobijete mrvice, dodajte timijan i bademe i ponovno pulsirajte.

 

  1. Na malo maslinovog ulja lagano popržite mrvice i pospite po siru i karfiolu. Pecite oko 1 sat.