Sastojci:

 

350 g glatkog brašna,

250 g maslaca,

1 kašika šećera,

20 g kvasca,

100 ml mlijeka,

1 jaje.

 

 

Nadjev:

 

250 g mljevenih oraha,

300 g šećera,

pekmez od šipka.

 

 

Glazura:

 

70 g maslaca,

70 g šećera,

70 g čokolade,

1 jaje.

 

Priprema:

 

  1. Ugrijte mlijeko, dodajte šećer i kvasac. Dodajte jaje, maslac te brašno. Zamijesite glatko tijesto i podijelite u tri kuglice. Ostavite 30 minuta da malo odstoji. U međuvremenu, mljevene orahe pomiješajte sa šećerom.

 

  1. Pekmez od šipka stavite u posudu i kašikom dobro izmiješajte da ga bude lakše premazivati po korama, može se dodati i nekoliko kapi limuna. Prvu koru razvaljajte i stavite na dno posude za pečenje, namažite pekmezom i pospite smjesom oraha i šećera. Na to stavite drugu koru te ponovite postupak. Na vrh stavite treću koru.

 

  1. Pecite u zagrijanoj rerni 45 minuta na 180 stepeni. Na ohlađeni kolač stavite glazuru koju ste pripremali na pari.