Sastojci:

2 mrkve,

pola komorača,

2 čehna bijelog luka,

pola glavice luka,

4 zelene masline,

pola šolje paradajza,

1 kašika maslinovog ulja,

1 kašika peršuna,

1 kašika ruzmarina,

1 kašika morske soli,

1 kašika bibera,

2 šolje mljevenog lana.

Za premaz:

2 šolje indijskih oraha,

2 šolje šoju sosa,

1,5 kašika soka od limuna.

Priprema:

  1. Stavite mrkvu, komorač, bijeli i crveni luk, masline i paradajz u blender ili multipraktik i miksajte dok smjesa ne postane jednolična. Dodajte maslinovo ulje, peršun, ruzmarin, so i biber.
  2. Kada ste dobili glatku smjesu dodajte mljeveni lan i miksajte dok smjesa ne postane homogena. Po potrebi dodajte još pola šolje mljevenog lana. Smjesu razvucite na jedan centimetar debljine i sušite 6-8 sati u blago ugrijanoj rerni pa pažljivo okrenite na drugu stranu, odlijepite foliju i ostavite da se suši još oko 1-2 sata.
  3. Sastojke za premaz stavite u blender i po potrebi dodajte četvrtinu šolje vode pa miksajte dok ne dobijete kremastu teksturu. Tijesto pizze premažite sosom i dehidrirajte još jedan sat, isijecite na kriške i stavite salate i ukuse po želji.