Kvinoja je poznata po tome što je iznimno zdrava. Možemo je pripremati slično kao rižu ili kus-kus, odlična je u slanim i slatkim jelima. Prije bilo koje pripreme bitno ju je dobro isprati pod mlazom hladne vode.

Sastojci:

pola šoljice kvinoje

2 tikvice

1 dl mlijeka

500 g brašna

so i biber

pola crvenog luka

1 mala kašičica prašaka za pecivo

2,5 dl ulja

Priprema:

1. Prodinstajte kvinoju na luku, posolite, pobiberite i zalijte vodom.

2. Kuhajte dok ne omekša i ne upije tekućinu.

3. Tikvice ogulite, naribajte i ostavite da odstoje kako bi pustile vodu. Dobro ih ocijedite.

4. Kvinoji i tikvicama dodajte jaja, mlijeko i brašno pomiješano s praškom za pecivo.

5. Vadite kašikom smjesu i stavljajte uštipke u dobro ugrijano ulje te pržite s obje strane dok ne porumene i ne dobiju hrskavu koricu. Ako je tijesto pregusto, dodajte još mlijeka, a u slučaju da je rijetko, uspite još malo brašna. Možete dodati i kašiku kiselog vrhnja u tijesto kako biste pojačali okus.