Crni toskanski kelj ima blaži okus od onog svima poznatog i može biti glavni sastojak u krem juhi.
Sastojci:
1,5 kg crnog toskanskog kelja
400 g krompira
2 prase
1,2 povrtnog temeljca
maslinovo ulje
so i biber
Po želji: 50 g starog hljeba, 1 kašika maslinovog ulja
Priprema:
1. Prasu oprati, narezati na kriške i dinstati na maslinovom ulju dok ne omekša.
2. Krompir oguliti, narezati na kockice i dodati omekšaloj prasi. Dinstati oko deset minuta na laganoj vatri. Začiniti solju i biberom.
3. Crni kelj oprati, ukloniti tvrde djelove, a listove narezati na veće komade.
4. Kelj postepeno dodati u posudu s prasom i krompirima te podliti s povrtnim temeljcem. Tekućina ne smije prekriti lišće. Kuhati 25 minuta.
5. Dok se juha kuha možete pripremiti preprženi hljeb. Kriškama hljeba ukloniti koru, narezati na kockice i popržiti na tavi na maslinovom ulju. Prepržene kockice hljeba možete pripremiti i u pećnici. U tom slučaju narezane kockice hljeba začiniti uljem, rasporediti po plehu obloženom masnim papirom i peći 6 minuta na 200 stepeni.
6. Kada je juha gotova, štapnim mikserom je pretvorite u kremu. Ako je pregusta razrijediti ju s još temeljca ili dodajte nekolik kašika slatkog vrhnja.