Jednostavan način da pripremite losos, koji će pečenjem dobiti tanku koricu, a iznutra će ostati sočan i mekan. Brzo, ukusno i veoma zdravo.

Sastojci:

1 kg filetiranog lososa

4 kašike umaka od soje

4 kašike susamovog ulja

2 kašike đumbira u prahu

4 čehna bijelog luka

2 kašike meda

kašika usitnjenog čilija

300 g brokule

1 luk

1 limeta

1 velika žuta paprika

3 crvene paprike

Priprema:

  1. Marinirajte losos u mješavini umaka od soje, usitnjenog bijelog luka, đumbira, čilija i meda.
  2. Izrežite papriku i luk na kriške, a brokulu razdvojite na komadiće.
  3. Zagrijte pećnicu na 190 stepeni. U lim ubacite komadiće povrća, zalijte marinadom i promiješajte.
  4. Poslažite po povrću filete lososa s kožom prema dolje pa rasporedite kriške limete.
  5. Pecite na 200 stepeni 15-20 minuta, odnosno dok losos ne poprimi smeđu boju i počne se s lakoćom razdvajati viljuškom.