Sastojci za palačinke:
200 – 250 g brašna,
1 jaje,
200 ml mlijeka,
2 kašike maslinovog ulja,
so,
100 – 150 g blitve.
Za paštetu:
1 konzerva tunjevine,
3 jajeta,
3 kisela krastavca,
90 g majoneze,
zrnati senf,
25 g maslaca.
Priprema:
- U posudu stavite glatko brašno i mlijeko te dobro razmutite, dodajte jaje, so, ulje i sitno rezan samo zeleni dio blitve, pa sve sjedinite. Neka odstoji minimalno jedan sat. Tava ne treba biti jako zagrijana jer će u tom slučaju palačinka biti pregorena, a ne svijetlozelene boje.
- Peći u tavi na malo masnoće na jednoj i drugoj strani oko 1 minutu. Ohlađene palačinke premazati paštetom od tunjevine.
- U blender stavite tunjevinu, kuhana jaja i kisele krastavce. Dodajte majonezu, biber, zrnati senf i omekšali maslac. Dobro izmiksajte i ostavite u frižideru sat prije mazanja na palačinke.