Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Belgijski vafli: Recept za apsolutno najbolji doručak u krevetu

po Vasa Kuharica 21/02/2018
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Belgijski vafli su odlična ideja za doručak, ili kada vam se jede nešto slatko. Ovi mirisni i rumeni zalogajčići stoljećima su se pekli ručno, na otvorenoj vatri i s dvije međusobno spojene ploče od teškog željeza. Danas ih je, pak, uz sveprisutne kalupe, vrlo lako pripremiti u vlastitom domu.

Sastojci:

400 grama brašna

3 čajne kašičice praška za pecivo

½ čajne kašičice soli

50 grama šećera

300 ml mlijeka

2 žumanca

1 kašika ekstrakta od vanilije

100 grama otopljenog maslaca

4 bjelanca

Priprema:

  1. Zagrijte tavu s poklopcem za pripremu vafla.
  2. Prosijte suhe namirnice, odnosno brašno, prašak za pecivo, so i šećer, i zajedno ih stavite u jednu zdjelu.
  3. U posebnoj zdjeli pomiješajte mlijeko, žumanca i ekstrakt vanilije. Istresite smjesu sa žumancima po suhim namirnicama i nježno umiješajte u smjesu.
  4. Smjesi dodajte otopljeni maslac i nastavite lagano miješati.
  5. Mikserom umutite snijeg od četiri bjelanca u posebnoj zdjeli, pa ih polako umiješajte s ostalim namirnicama.
  6. Ulijte dio smjese u kalup za pečenje vafla i nastavite pripremati prema uputama dok ne dobijete rumene zalogajčiće.
  7. Poslužite vafle tople sa slatkim vrhnjem, džemom, svježim voćem, medom, ili samo s komadićem maslaca i šećerom u prahu.

 

Preporučujemo

Ispecite najljepše pecivo – bavarske kiflice

18/08/2022

Proso s kokosom i lanom

18/08/2022

Rolice punjene sirom

17/08/2022

Tost od cjelovitog zrna za doručak

11/08/2022

Proteinski palačinci za početak dana

09/08/2022

Zapečena jaja

08/08/2022

Libansko jelo: Fatteh za doručak

07/08/2022

Vegetarijanski uštipci

06/08/2022

Slani muffini za doručak

01/08/2022

Najbolji način pripreme kajgane

31/07/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kakao kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh