Belgijski vafli: Recept za apsolutno najbolji doručak u krevetu

po Vasa Kuharica

Belgijski vafli su odlična ideja za doručak, ili kada vam se jede nešto slatko. Ovi mirisni i rumeni zalogajčići stoljećima su se pekli ručno, na otvorenoj vatri i s dvije međusobno spojene ploče od teškog željeza. Danas ih je, pak, uz sveprisutne kalupe, vrlo lako pripremiti u vlastitom domu.

Sastojci:

400 grama brašna

3 čajne kašičice praška za pecivo

½ čajne kašičice soli

50 grama šećera

300 ml mlijeka

2 žumanca

1 kašika ekstrakta od vanilije

100 grama otopljenog maslaca

4 bjelanca

Priprema:

  1. Zagrijte tavu s poklopcem za pripremu vafla.
  2. Prosijte suhe namirnice, odnosno brašno, prašak za pecivo, so i šećer, i zajedno ih stavite u jednu zdjelu.
  3. U posebnoj zdjeli pomiješajte mlijeko, žumanca i ekstrakt vanilije. Istresite smjesu sa žumancima po suhim namirnicama i nježno umiješajte u smjesu.
  4. Smjesi dodajte otopljeni maslac i nastavite lagano miješati.
  5. Mikserom umutite snijeg od četiri bjelanca u posebnoj zdjeli, pa ih polako umiješajte s ostalim namirnicama.
  6. Ulijte dio smjese u kalup za pečenje vafla i nastavite pripremati prema uputama dok ne dobijete rumene zalogajčiće.
  7. Poslužite vafle tople sa slatkim vrhnjem, džemom, svježim voćem, medom, ili samo s komadićem maslaca i šećerom u prahu.

 

Preporučujemo