Boja žumanca je važna: Znate li koje je jaje snijela zdrava koka?

po Senan Dervisevic

Tijesto i kolači napravljeni od domaćih jaja imaju intenzivniju žutu boju od proizvoda za koje su korištena jaja kupljena u trgovini. Boja žumanca itekako vam govori o porijeklu jaja i kokoši koja ga je snijela. 

Jeste li ikada razmišljali koje bi boje žumance iz jaja trebalo biti? Ispostavilo se da bi boja trebala biti zapravo jako važna.

Prije nekih 100 godina, naučnici su otkrili da se boja žumanca kod jaja određuje prema broju karotenoida koji sadrži. To su antioksidansi koji pomažu u formiranju vitamina A, koji pomaže da se poboljša stanje naših kostiju. Slijedom toga, što bogatija boja žumanca, to više zdravih hranjivih tvari sadrži za naše tijelo.

Boja žumanca direktno ovisi o tome kako se hranila kokoš. Ako se njena prehrana temeljila isključivo na žitaricama, onda će žumance biti blijedo žute boje. Ukoliko je njena prehrana sadržavala kukuruz, biljke i insekte, tada će boja imati i više od jednog tona narandže u žumancu. Neke velike farme jaja, koriste posebne ljestvice s 15 različitih žuto-narandžastih nijansi, kako bi se utvrdio kvalitet njihovih proizvoda.

U pravilu, poželjno je konzumirati jaja koja imaju svijetlo narandžasta žumanca, jer sadrže najveću količinu tvari koje su potrebne našem tijelu.

Ponekad, blijede boje žumanca, rezultat su sezonskih promjena. U zimi, žumanci često postaju svjetliji zbog relativno male količine hrane koja se daje kokošima u ovo doba godine. No, u većini slučajeva, blijeda boja je pokazatelj niskog kvaliteta jaja i slabijem zdravlju kokoši koje nesu jaja. Jaja ove vrste, neće nam dati potrebnu količinu zdravih hranjivih tvari koje su nam potrebne.

Uvijek biste trebali provjeriti kvalitet jaja, tako što ćete čitati deklaracije na kutijama u kojima se nalaze jaja. Obratite pažnju na prisutnost bilo kakvih sintetičkih bojila koje su dodane, i kupite jaja samo iz pouzdanih dobavljača, gdje se kokoši drže u dobrim uvjetima.