Umjesto slatkog nadjeva, palačinke napunite pilećim mesom i poslužite uz sos od gljiva

Sastojci za palačinke:

20 g svježeg kvasca

8 dl mlijeka

300 g bijelog pšeničnog brašna

4 jaja

malo soli

Nadjev:

500 g pilećeg mesa

3 kašike biljnog ulja

Bešamel:

40 g putera

40 g bijelog pšeničnog brašna

1 dl mlijeka

muškatni oraščić

400 g miješanih gljiva

1 crveni luk

so

biber

1 dl pavlake za kuhanje

Priprema:

  1. Za tijesto rastopite kvasac u tri dl mlakog mlijeka. Umiješajte 50 g prosijanog brašna i ostavite na toplome pola sata.
  2. Zatim dodajte preostalo brašno i mlako mlijeko, žumance i so. Sve dobro razmutite pa umiješajte čvrsto umućeni snijeg od bjelanaca. Ostavite tijesto da odstoji još pola sata.
  3. Narežite pileća prsa pa ih prepržite na ulju sa svih strana dok ne porumene, oko 10-15 minuta. Maknite s vatre.
  4. U drugoj posudici pripremite bešamel. Na maslacu prepržite brašno i zalijte mlijekom. Začinite solju, biberom i oraščićem te kuhajte miješajući dok sos ne postane gust i gladak.
  5. Dodajte mu komadiće mesa, promiješajte i ostavite na toplome. U tavi na malo masnoće prepržite nasjeckani luk i narezane gljive. Kad omekšaju, ukuhajte pavlaku.
  6. Ispecite palačinke, nadjenite ih piletinom, preklopite i poslužite uz sos od gljiva.