Umjesto slatkog nadjeva, palačinke napunite pilećim mesom i poslužite uz sos od gljiva
Sastojci za palačinke:
20 g svježeg kvasca
8 dl mlijeka
300 g bijelog pšeničnog brašna
4 jaja
malo soli
Nadjev:
500 g pilećeg mesa
3 kašike biljnog ulja
Bešamel:
40 g putera
40 g bijelog pšeničnog brašna
1 dl mlijeka
muškatni oraščić
400 g miješanih gljiva
1 crveni luk
so
biber
1 dl pavlake za kuhanje
Priprema:
- Za tijesto rastopite kvasac u tri dl mlakog mlijeka. Umiješajte 50 g prosijanog brašna i ostavite na toplome pola sata.
- Zatim dodajte preostalo brašno i mlako mlijeko, žumance i so. Sve dobro razmutite pa umiješajte čvrsto umućeni snijeg od bjelanaca. Ostavite tijesto da odstoji još pola sata.
- Narežite pileća prsa pa ih prepržite na ulju sa svih strana dok ne porumene, oko 10-15 minuta. Maknite s vatre.
- U drugoj posudici pripremite bešamel. Na maslacu prepržite brašno i zalijte mlijekom. Začinite solju, biberom i oraščićem te kuhajte miješajući dok sos ne postane gust i gladak.
- Dodajte mu komadiće mesa, promiješajte i ostavite na toplome. U tavi na malo masnoće prepržite nasjeckani luk i narezane gljive. Kad omekšaju, ukuhajte pavlaku.
- Ispecite palačinke, nadjenite ih piletinom, preklopite i poslužite uz sos od gljiva.