Čarobni kolač s tri sloja je nevjerovatno jednostavno napraviti

po Senan Dervisevic

Magija iz imena kolača događa se kad se tijesto razdvoji u tri različita sloja tokom pečenja. Zbog niske temperature na kojoj se kolač peče, 160 stepeni Celzijusa, tijesto se razdvaja u čvršći sloj na dnu i kremastu sredinu. Tučeni bjelanjci, koji su uliveni u tijesto prije pečenja, podižu se na vrh i stvaraju pjenastu teksturu.

S obzirom na to da je redoslijed i priprema sastojaka ključna za uspjeh ovog kolača, jako je bitno da jaja savršeno odvojite (to znači bez ikakvih tragova žumanjaka u bjelanjcima) i da bjelanjke istučete u suhoj i čistoj posudi (najbolje metalnoj ili bakrenoj).

Sastojci:

4 jaja, žumanjke i bjelanjke odvojiti (na sobnoj temperaturi)

3/4 šoljice šećera (150 g)

1 mala kašika ekstrakta vanilije

125 grama maslaca

3/4 šoljice svenamjenskog brašna

2 šoljice mlijeka (mlakog)

Za posluživanje:

Šećer u prahu

Svježe jagode

Šlag

Priprema
:

Zagrijte pećnicu na 160°C, maslacem namažite pleh dimenzija 20×20 centimetara.
 Istucite bjelanjke mikserom dok ne postanu čvrsta pjena. Stavite ih na stranu. 

Stavite žumanjke i šećer u zdjelu i tucite dok smjesa ne postane svijetlo žuta – oko jedne minute.

Dodajte ekstrakt vanilije i maslac i tucite dok se sastojci ne sjedine – od 30 sekundi do jedne minute. Dodajte brašno, miješajte dok se ne sjedini, a potom polako ulijevajte mlijeko dok miješate. Ako koristite štapni mikser ulijevajte mlijeko u četiri navrata.

Uz pomoć lopatice ulijte bjelanjke u tijesto u tri navrata. Ne želite izbiti zrak iz bjelanjaka i nemojte brinuti ako u bjelanjcima imate veće mjehuriće. Tijesto bi trebalo biti veoma tanko. Ulijte tijesto u pripremljen pleh.

Pecite dok kolač ne poprimi zlatno-smeđu boju, a kolač se više ne trese kad protresete pleh, otprilike od 40 do 50 minuta. Provjerite kolač nakon pola sata, ako je vrh pečen, no kolač se još trese, prekrijte ga folijom i vratite u pećnicu još deset minuta. Kolač ostavite nakon pečenja da se hladi u posudi deset minuta, a potom ga prebacite na pladanj.