Čokoladni indijaneri: Najukusniji zalogaji sa kremom koji se topi u ustima

po Vasa Kuharica

Sočni biskvit, fini šaum i na kraju, hrskavi preljev od čokolade.

 

Sastojci:

400 g brašna

200 g margarina

350 g šećera

50 g kakaa

6 jaja

100 g čokolade za kuhanje

70 ml ulja

2 kašike mlijeka

Priprema:

  1. U posudu staviti brašno, na listiće isječeni margarin sobne temperature, 100 g šećera, kakao, mlijeko, 1 jaje i 1 žumance. Sve sastojke dobro umijesiti da bi se dobilo glatko tijesto. Ako je tijesto tvrdo, dodajte još malo mlijeka.
  2. Umotati tijesto u foliju i staviti da odstoji u frižideru jedan sat. Odstajalo tijesto izručiti na pobrašnjeni radni sto i razvući oklagijom, pa modlom za sječenje ili čašom vaditi krugove prečnika 6 cm, debljine 5 mm.
  3. Krugove redati u pleh obložen papirom za pečenje i peći u rerni prethodno zagrijanoj na 200 stepeni deset minuta.
  4. Umutiti 5 bjelanaca postepeno dodavajući 125 g šećera. Bjelanca mutiti nekih 20 minuta.
  5. Drugu polovinu šećera ušpinovati sa 20 ml vode u gust sirup. Vreli sirup postepeno dodavati u bjelanca i mutiti bez prestanka, kako bi se dobio čvrst fil. Špricem za kolače sa okruglim, širokim nastavkom nanositi fil na keks.
  6. Filovane ostaviti u frižider da se stegnu, pa prelivati ili umakati u čokoladnu glazuru.
  7. Za glazuru, na laganoj vatri istopiti čokoladu i ulje.
  8. Prije služenja, ostaviti još da odstoje u frižideru.

Preporučujemo