“Čudo od jednog jajeta” čine sastojci koje manje više uvijek imamo u kuhinji i za čiju vam je pripremu potrebno da odvojite tek pola sata.
SASTOJCI
za biskvit: 1 jaje
1 šoljica šećera
1 šoljica mljevenih oraha
1 šoljica mlijeka
pola šoljice ulja
1 šoljica brašna
1 prašak za pecivo
za krem: 1 puding od vanile
3 dcl mlijeka
2 kašike šećera
150 g margarina
Priprema biskvita: umutite jaje i dodajte pola šoljice šećera i nastavite da miksate dok ne dobijete gustu kremastu teksturu, potom dodajte mlijeko i miješajući postepeno dodajte ostatak šećera. Potom kašikom promiješajte orahe i ulje, razradite i na kraju kašikom promiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Tako pripremljenu smjesu prelijte u pobrašnjenu i nauljenu tepsiju. Pecite u rerni zagrijanoj na 170 stepeni oko 20 minuta.
Savet: Biskvit mora da bude sočan zato je važno da ga ne prepečete. Nakon 15 minuta pečenja slobodno čačkalicom provjerite sredinu biskvita. Ukoliko na čačkalici ne ostaju tragovi smjese, možete da ga izvadite iz šporeta.
Pripreman krema: Odvojite 1 dl mleka i u njega umiješajte puding i šećer, ostatak mlijeka stavite u lonac da provrije. Smanjite vatru i u vrelo mlijeko polagano miješajući dodajte pripremljeni puding. Kada sve provrije, skinite s vatre i ostavite da se ohladi, pa potom dodajte margarin i sve dobro umutite mikserom.
Na ohlađeni biskvit dodajte krem i posipajte rendanom čokoladom, cimetom, mljevenim orasima ili dodatkom po želji.