Francuski baget: Hrskavo tijesto koje pruža užitak pri svakom zalogaju

po Vasa Kuharica

Autentični francuski baget se priprema od veoma elastičnog tijesta koje ima visok sadržaj vode, sa dužim periodima odmaranja tokom procesa izrade. Korica bageta treba da je tanka, staklasta i izuzetno hrskava, a sredina mekana i porozna.

Sastojci za “starter”:

pola kašičice suhog kvasca

pola šolje vode sobne temperature

1 šolja brašna

Sastojci za baget:

1 šolja mlake vode

1 kašičica suhog kvasca

pola kilograma brašna + brašna za posipanje

1 kašičica soli

Priprema:

  1. Zamijesite sastojke za starter – brašno, kvasac i vodu. Sačekajte da odstoji preko noći ili minimalno 6 sati. Dobit ćete tijesto koje je puno mjehurića.
  2. U posebnu zdjelu zamijesite sastojke za baget. Ako treba dodajte brašna ili vode. Dodajte i tijesto starter i premijesite. Ostavite tijesto na toplom i prekrijte ga. Nakon sat premijesite. Zatim ostavite da miruje, pa opet premijesite.
  3. Tijesto stavite na pult, pobrašnite ga i raspodijelite na 3 jednake loptice.
  4. Loptice razvucite u dužinu pomoću oklagije i polako oblikujte u baget.
  5. Na pleh stavite papir za pečenje, premijestite bagete, zasijecite ih nekoliko puta. Ostavite da se odmore oko 1 sat i prekrivene kuhinjskom krpom.
  6. Pecite dok ne porumene na 200 stepeni u prethodno zagrijanoj rerni.

 

Preporučujemo