Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Francuski baget: Hrskavo tijesto koje pruža užitak pri svakom zalogaju

po Vasa Kuharica 28/02/2018
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Autentični francuski baget se priprema od veoma elastičnog tijesta koje ima visok sadržaj vode, sa dužim periodima odmaranja tokom procesa izrade. Korica bageta treba da je tanka, staklasta i izuzetno hrskava, a sredina mekana i porozna.

Sastojci za “starter”:

pola kašičice suhog kvasca

pola šolje vode sobne temperature

1 šolja brašna

Sastojci za baget:

1 šolja mlake vode

1 kašičica suhog kvasca

pola kilograma brašna + brašna za posipanje

1 kašičica soli

Priprema:

  1. Zamijesite sastojke za starter – brašno, kvasac i vodu. Sačekajte da odstoji preko noći ili minimalno 6 sati. Dobit ćete tijesto koje je puno mjehurića.
  2. U posebnu zdjelu zamijesite sastojke za baget. Ako treba dodajte brašna ili vode. Dodajte i tijesto starter i premijesite. Ostavite tijesto na toplom i prekrijte ga. Nakon sat premijesite. Zatim ostavite da miruje, pa opet premijesite.
  3. Tijesto stavite na pult, pobrašnite ga i raspodijelite na 3 jednake loptice.
  4. Loptice razvucite u dužinu pomoću oklagije i polako oblikujte u baget.
  5. Na pleh stavite papir za pečenje, premijestite bagete, zasijecite ih nekoliko puta. Ostavite da se odmore oko 1 sat i prekrivene kuhinjskom krpom.
  6. Pecite dok ne porumene na 200 stepeni u prethodno zagrijanoj rerni.

 

Preporučujemo

Gratinirani kupus

18/08/2022

Ideje za ručak za radnu sedmicu: Pizza s...

17/08/2022

Povrće u korpici od lisnatog tijesta

17/08/2022

Lazanje sa špinatom i ricottom

16/08/2022

Čorba s povrćem

15/08/2022

Tjestenina u umaku od crvene paprike

12/08/2022

Leća s krompirom i tunjevinom

12/08/2022

Pileća prsa na italijanski način

11/08/2022

Krompir s muškatnim oraščićem

10/08/2022

Avokado s tunom

09/08/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kakao kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh