Prije nekoliko mjeseci „zlatni biftek” koji se prodavao po cijeni od 734 eura, bio je u fokusu međunarodnih medija. Najskuplje jelo turskog kuhara “odjeveno” je u tanak sloj jestivog zlata i, naravno, namjenjeno je nekolicini elitnih kupaca, koji mogu da zavuku ruke duboko u džepove.
Ali, postoji odrezak koji se prodaje po još većoj cijeni, čak bez “vela od zlata” preko njega. “Papi Steak“ se služi u istoimenom restoranu u Majamiju. Njegovi vlasnici, koji posluju uglavnom u noćnim klubovima, odlučili su da u jelovnik uvrste izbor inspirisan klabingom, ali i „Petparačkim pričama“.
U njihovom jelovniku nalazimo opciju „Papi Steak” koji košta tačno 1.000 dolara. Riječ je o goveđem odresku sa kostima teškom nešto više od kilograma, koji na sto mušterije dolazi u kožnoj futroli, kakvu je Marselus Volas nosio u filmu Kventina Tarantina.
Kada neko naruči ovaj odrezak, u restoranu se odvija pravi ritual. Vlasnik restorana ga lično donosi na sto, uz pratnju zaposlenih, muziku i vatromet, baš kao što je obično slučaj sa nekim skupim flašama pića u noc?nim klubovima.
Odrezak se donosi sirov, “zapečac?en” vrelim željezom pred mušterijama, a zatim se vraća u kuhinju da se priprema. Očigledno, cijela ova scena nije ni za šta drugo, osim za još jednu priliku da se pokaže bogatstvo. Međutim, vrijedi napomenuti da mušterija čak i ne dobija kožni kofer u kom se stek poslužuje.