Gubitak okusa i mirisa jedan je od simptoma koronavirusa. Pritom valja znati da otprilike 80 posto okusa hrane ovisi o našem njuhu. Oko 65 posto oboljelih susretne se s nekim poremećajem osjeta njuha – od parosmije (izmijenjenog osjeta mirisa), preko hiposmije i anosimije (djelomičnog ili potpunog gubitka njuha) do fantosmije – mirisne halucinacije zbog koje je moguće osjetiti mirise koji nisu prisutni.
I dok se kod dobrog dijela oboljelih osjet njuha vrati djelomično ili u potpunosti nakon nekoliko sedmica, ima i onih koji i dalje ne osjećaju okus hrane koje jedu i godinu dana nakon pokazivanja prvih simptoma koronavirusa. Britanski chef Rajan Rilej (Ryan Riley) u suradnji s Kimberli Dak (Kimberly Duke) odlučio je pomoći ovakvim ljudima te napraviti besplatnu online kuharicu za njih. Tačnije, osmislili su 17 recepata s dodanim osjetilnim uzbuđenjem kako bi u njima mogli uživati i oni kojima je kompromitiran osjet okusa i mirisa.
Proučavajući dosadašnja istraživanja i iskustva pacijenata, a posebno rad prof. Berija Smita (Barry Smith) sa univerziteta u Londonu, razvili su recepte s izraženim umami okusom, jarkih boja i naglašenih tekstura koji će zaintrigirati i nepca pogođena COVIDOM-19.
Kuharica po imenu “Taste & Flavour” ima 33 stranice, a podijeljena je na recepte za glavna jela, deserte i međuobroke. U njoj se može naći sve od pečene zobene kaše s kardamonom, malinama i ružinim sirupom, preko vegetarijanskih tacoa s ananasom do pečenih krompira s maslacem obogaćenim miso pastom.
Da bi pojačali umami okus u hrani i nadahnuli okusne pupoljke chef Rili preporučuje kuhanje s gljivama, sirom i umakom od soje. S druge strane, neka istraživanja su pokazala da određene namirnice, poput luka i bijelog luka, mogu biti okidač za parosmiju, pa su ti uobičajeni sastojci isključeni iz recepata.