Ideja za namaz iz kućne radinosti: Pašteta od šampinjona

po Senan Dervisevic

Pripremiti paštetu iz kućne radinosti i nije neki problem. Donosimo vege varijantu u kojem glavnu ulogu igraju šampinjoni, gljive kojih u trgovinama ima cijele godine.  

Sastojci za 600 g paštete:

250 g šampinjona

40 g oraha

30 g bijelog vina

100 g krem sira

1 crveni luk

majčina dušica

so i biber

Za 12 bruscetta:

1 baguette

maslinovo ulje

Priprema:

1. Hljeb narezati na 12 kriški. Rasporediti ih na masni papir, poprskati maslinovim uljem i staviti na 2 do 3 minute u pećnicu zagrijanu na 240 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju.

2. Gljive očistiti i narezati na tanke kriške.

3. Crveni luk nasjeckati i dinstati 5 do 6 minuta na malo ulja. Dodati gljive, podliti bijelim vinom i pustiti da tekućina ispari. Posoliti, pobiberiti i na kraju dodati listiće majčine dušice.

4. Gljive dinstati desetak minuta. Ohladiti, a zatim ih pomiješati sa sirom i orasima. Sve sastojke umutiti štapnim mikserom dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Paštetom mazati bruscette i poslužiti.