Ideje za glavna jela: Piletina s tjesteninom i povrćem u slatkom umaku

po Vaša Kuharica

Sastojci:

Pileća prsa,

400 g rižinih rezanaca,

150 g suncokretovog ulja,

2 kašike meda,

2 mrkve,

2 celerove stabljike,

2 svježe crvene paprike,

1/2 svježe zelene paprike,

1/2 luka,

malo svježeg peršuna,

svježe mljeveni biber, so.

Priprema:

  1. Tjesteninu kuhamo u posoljenoj vodi prema uputama na pakiranju, a zatim ocijedimo i isperemo hladnom vodom.
  2. Pileća prsa narežemo na komade, mrkvu, stabljiku celera, luk i peršun nasjeckamo, a polovine paprika narežemo na trakice. Zatim piletinu začinimo svježe mljevenim biberom i posolimo te stavimo peći u wok tavu na zagrijano ulje. Piletinu pržimo do desetak minuta, sve dok ne poprimi zlatnu boju.
  3. Kad je gotova, piletinu izvadimo na stranu, a na preostalo ulje dodamo luk i posolimo ga.
  4. Kada je luk omekšao, dodamo mu mrkvu, celerovu stabljiku i papriku te sve zajedno još malo posolimo. Nakon što je svo povrće omekšalo, u wok tavu dodamo i peršun.
  5. Nakon pet minuta u wok tavu dodamo dvije kašike meda, kratko promiješamo te ugasimo vatru. Ovako pripremljeno povrće pomiješamo s tjesteninom i piletinom te poslužimo.

 

Preporučujemo