Ovaj čokoladni dezert skriva u sebi razne okuse s egzotičnim prizvukom kokosa. Ne sadrži pšenično brašno, a savršen je odabir za kafoljupce.

Sastojci:

150 g maslaca

150 g smeđeg šećera

150 g čokolade za kuhanje

3 žumanca

100 g kokosovog brašna

150 g usitnjenih piškota

1,5 2 dl skuhane crne kafe

2 kašičice ruma

sok 1 narandže

3 kašike marmelade od marelice bez šećera (ili domaće)

Priprema:

1. Kuhanom crnom kafom zalijte šećer. Zatim, dodajte izlomljene kocke čokolade pa sve rastopite na laganoj vatri.

2. Uklonite s vatre i u još toplu čokoladu umiješajte postepeno žumanca.

3. Smjesi dodajte kokosovo brašno i usitnjene kekse, narandžin sok i rum te sve izmiješajte. Kad se smjesa sasvim ohladi, dodajte joj umućeni maslac i sve povežite u kompaktnu smjesu.

4. Oblikujte je rukama u salamu. Prema želji je premažite zagrijanom marmeladom i pospite kakaom i/ili kokosom.

5. Kad se dobro osuši, narežite je na kriške.