Ovaj čokoladni dezert skriva u sebi razne okuse s egzotičnim prizvukom kokosa. Ne sadrži pšenično brašno, a savršen je odabir za kafoljupce.
Sastojci:
150 g maslaca
150 g smeđeg šećera
150 g čokolade za kuhanje
3 žumanca
100 g kokosovog brašna
150 g usitnjenih piškota
1,5 2 dl skuhane crne kafe
2 kašičice ruma
sok 1 narandže
3 kašike marmelade od marelice bez šećera (ili domaće)
Priprema:
1. Kuhanom crnom kafom zalijte šećer. Zatim, dodajte izlomljene kocke čokolade pa sve rastopite na laganoj vatri.
2. Uklonite s vatre i u još toplu čokoladu umiješajte postepeno žumanca.
3. Smjesi dodajte kokosovo brašno i usitnjene kekse, narandžin sok i rum te sve izmiješajte. Kad se smjesa sasvim ohladi, dodajte joj umućeni maslac i sve povežite u kompaktnu smjesu.
4. Oblikujte je rukama u salamu. Prema želji je premažite zagrijanom marmeladom i pospite kakaom i/ili kokosom.
5. Kad se dobro osuši, narežite je na kriške.