Kako napraviti mekana i mirisna peciva s hrskavom i rumenom koricom

po Senan Dervisevic

Tijesto je vrlo zahtjevno i ne trpi unificiran pristup. Kod nekih domaćica ono kao da diše, a drugima ispada poput teškog nabijenog komada. Za savršen pekarski proizvod trebat će vam malo vještine, ali i znanja o potankostima miješenja različitih vrsta tijesta.  

Dizano tijesto treba obavezno dobro izmijesiti jer se za to vrijeme ono obogaćuje mjehurićima zraka. Dobro izmiješano tijesto se ne lijepi za ruke ili posudu u kojoj se miješalo. Smjesa u kojoj je puno masti, šećera i jaja diže se sporo, stoga osim dobrog zamjesa računajte i na duže vrijeme dizanja tijesta.

Za prhko tijesto bitno je da sve sastojke brzo sjedinite. Ako u receptu ima i jaja, iskoristite samo žumanca koji su odgovorni za prhkost gotovog peciva ili kolača. Takvo tijesto se ne mijesi, čim ste sjedinili sve sastojke oblikujte ga kuglu i stavite u frižider na 30 – 60 minuta, ovisno o količini.

Kod biskvita je bitno da se žumance odvojeno umuti sa šećerom, a nakon toga se u smjesu doda čvrsti snijeg od bjelanaca. Brašno s jajima se sjedinjuje samo ručno prikladnom lopaticom, a ne mikserom.