Kako olakšati svakodnevno pripremanje hrane: Pet trikova za brže kuhanje

po Vasa kuharica

Svakodnevno kuhanje zbog svih drugih obaveza je najčešće prava muka, posebno što radnim danima rijetko imamo vremena za isprobavanje noviteta. No, malo boljom organizacijom i promjenom starih navika uštedjet ćete koju dragocjenu minutu, bez obzira na to šta kuhate.

1. Pročitajte recept prije čitanja

Kuhate li jelo koje ne pripremate često, prvo i osnovno pravilo jest pročitati recept. Osim što ćete biti sigurni da sve sastojke imate kod kuće, otprilike se možete organizirati oko pripreme namirnica. Naprimjer, dok voda za tjesteninu ne zavri ili dok se peče meso možete nasjeckati sve za salatu i kasnije je samo začiniti.

2. Sprej za pečenje

Može vam uštedjeti vrijeme ako pripremate jela s medom, čokoladnim namazima ili nekim gustim melasama. Mjericu ili kašičicu prethodno poprskajte sprejem pa će sve lakše skliznuti, a vi se nećete mučiti da to odvojite prstima.

3. Posuda za otpatke

Mali, ali koristan trik je korištenje plastične zdjele za ostatke hrane tokom cijelog postupka pripremanja, a na kraju sve zajedno bacite u smeće. To je ujedno i savjestan način odvajanja otpada i ušteda vremena ako kompostirate.

4. Što se nekad gulilo, danas se jede s korom

Naše su nane i majke uglavnom gulile povrće, primjerice krastavce, ali kad god imate organsko povrće, za koje ste uvjereni da nije tretirano pesticidima, koru nemojte guliti. Tako će, naprimjer, mladi krompir biti vrlo ukusan ako ga pečete s korom, a u kori jabuke ima vrijednih vitamina.

5. Ribanje, umjesto sjeckanja

Mrkvu ili bijeli luk brže ćete naribati nego narezati, a oni će opet biti ukusni u jelima ili salatama. Isto tako, možete sebi pomoći s krastavcima koje želite narezati na kriške i uštedjeti vrijeme.

Preporučujemo