Sastojci: 

5 kg cvekle,

500 ml sirćeta,

2l vode,

60 g soli,

80 g šećera,

1 kesica konzervansa.

Priprema: 

1. Cveklu oprati, pa odstraniti vrhove sa obje strane. Poslagati u veći i dublji lonac i naliti vodu. Nakon sat i po uzeti nož ili viljušku pa izbockati cveklu i
provjeriti koliko je skuhana. Ako je u sredini još tvrda, dokuhati još pola sata. Potom procijediti i ostaviti da se potpuno ohladi.

2. U drugi lonac sipati sirće, vodu, so i šećer i prokuhati. Kada provri, skloniti s vatre i poklopiti. Nakon 10 minuta dodati konzervans i promiješati, brzo
će se otopiti.

3. Ohlađenu cveklu oguliti, oprati i izrezati. Puniti tegle tako što ćete položiti teglu na dlan i vodoravno slagati kolut na kolut, tako se najbolje popuni
unutrašnjost, a onda okrenuti teglu u vertikalno i završiti slaganje.

4. Svaku teglu zaliti ohlađenim prelivom od sirćeta, tako da tečnost bude centimetar iznad cvekle. Staviti celofan i poklopce i ostaviti na suho i tamno
mjesto do služenja.