Kolač tako mek i kremast, da se u ustima topi kao pjena!
Sastojci za biskvit:
250 g brašna,
125 g šećera,
2 jaja,
125 g putera,
1 limun
100 ml mlijeka,
pola kesice praška za pecivo.
Sastojci za fil:
2 kašike šećera,
300 ml mlijeka,
1 kesica pudinga od vanile.
Sastojci za preliv:
100 g šećera,
1 kesica crvenog žele preliva za tortu,
1 litar soka od ribizle,
400 g zamrznutih malina.
Priprema: Za biskvit, mikserom umutiti puter i šećer. Dodati 2 jaja i mlijeko, a kada se sastojci sjedine, dodati rendanu koru limuna, brašno i prašak za pecivo. Sjediniti smjesu i tijesto presuti u nauljen kalup. Peći 20 minuta na 200 stepeni.
Pripremiti fil – skoro svo mlijeko sipati u šerpu, dodati 2 kašike šećera i mutiti žicom. U preostalo mlijeko dodati puding, izmutiti žicom i zakuhati u provrelom mluheku. Kada puding dobije potrebnu gustinu, skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.
Za preliv, u šerpu na šporetu sipamo skoro cijeli sok od ribizle, a u ostatak dodati 100 grama šećera, crveni žele umutiti žicom. Smjesu dodati u provreli sok. Kada preliv dobije potrebnu gustinu, skloniti sa šporeta.
Ispečeni biskvitiseći na 2 jednaka dijela. Na prvi dio nanijeti preliv, na preliv nanesite puding od vanilije. Staviti drugi dio kore i rasporediti odmrznute maline.
Prije služenja dobro ohladiti.
Savet: Najbolje je da ovaj kolač filujete u kalupu sa pokretnom stranicom, kako vam fil i preliv ne bi iscurili, a kako biste kasnije mogli da skinete bočni dio kalupa.