Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Kolač od malina: Njemački slatkiš za kojim je cijeli svijet poludio

po Senan Dervisevic 26/09/2017
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Kolač tako mek i kremast, da se u ustima topi kao pjena!

Sastojci za biskvit: 

250 g brašna, 

125 g šećera, 

2 jaja, 

125 g putera, 

1 limun

100 ml mlijeka, 

pola kesice praška za pecivo.

Sastojci za fil: 

2 kašike šećera, 

300 ml mlijeka, 

1 kesica pudinga od vanile.

Sastojci za preliv: 

100 g šećera, 

1 kesica crvenog žele preliva za tortu, 

1 litar soka od ribizle, 

400 g zamrznutih malina.

Priprema: Za biskvit, mikserom umutiti puter i šećer. Dodati 2 jaja i mlijeko, a kada se sastojci sjedine, dodati rendanu koru limuna, brašno i prašak za pecivo. Sjediniti smjesu i tijesto presuti u nauljen kalup. Peći 20 minuta na 200 stepeni. 

Pripremiti fil – skoro svo mlijeko sipati u šerpu, dodati 2 kašike šećera i mutiti žicom. U preostalo mlijeko dodati puding, izmutiti žicom i zakuhati u provrelom mluheku. Kada puding dobije potrebnu gustinu, skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.

Za preliv, u šerpu na šporetu sipamo skoro cijeli sok od ribizle, a u ostatak dodati 100 grama šećera, crveni žele umutiti žicom. Smjesu dodati u provreli sok. Kada preliv dobije potrebnu gustinu, skloniti sa šporeta.

Ispečeni biskvitiseći na 2 jednaka dijela. Na prvi dio nanijeti preliv, na preliv nanesite puding od vanilije. Staviti drugi dio kore i rasporediti odmrznute maline. 


Prije služenja dobro ohladiti. 

Savet: Najbolje je da ovaj kolač filujete u kalupu sa pokretnom stranicom, kako vam fil i preliv ne bi iscurili, a kako biste kasnije mogli da skinete bočni dio kalupa.

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina prasa Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh