Korisni savjeti u kuhinji: Trikovi koji će pomoći da namirnice duže ostanu svježe

po Senan Dervisevic

Salata je uvenula, špinat i blitva također, a voće omekšalo – šta drugo, nego u smeće s tim. Takav scenarij, nažalost, odvija se prečesto u našim kuhinjama i to najčešće s povrćem i voćem koje se mora relativno brzo iskoristiti. Uz ove savjete produžite vijek trajanja svježih namirnica.

VOĆE – Osnovno pravilo br. 1: jabuke uvijek posebno spremajte jer one gnjile će uništiti ostalo voće. Osnovno pravilo br. 2: voće i povrće ne perite prije spremanja u frižider. Iznimka od ovog pravila vrijedi za bobičasto voće koje će duže trajati ako se kratko potopi u vodu s malo sirćeta (u omjeru 3/1). Voće zatim operite i posušite prije no što ga ponovno pospremite u frižider.

LIMUN – Ostavite li limun na sobnoj temperaturi, izdržat će otprilike jednu sedmicu. Ako ga stavite u vrećicu, dobro zatvorite i spremite u frižider, izdržat će i mjesec.

KROMPIR – Krompir voli hladno, suho i tamno mjesto. Usprkos tome, nerijetko i na takvom mjestu proklija nakon nekog vremena. Taj problem možda će vam pomoći riješiti upravo jedna jabuka u košari s krompirima. Ona može usporiti klijanje, no povremeno ipak provjerite je li s jabukom sve uredu. Ako je počela propadati, zamijenite je zdravom.

HLJEB – Najbolje se drži u kutiji za hljeb. Nemate li kutiju, trebali biste ga izvaditi iz papirnate vrećice, staviti u plastičnu vrećicu s perforiranim rupicama koje će hljebu ipak dati malo zraka. Hljeb ne bi trebalo stavljati u frižider jer će se tako brže osušiti.

ZELENA SALATA – Jamie Oliver to radi ovako: otrgajte listove salate, ali ih nemojte rezati na manje komade. Zatim ih potopite 10 minuta u vodi i ocijedite. Ladicu za voće i povrće u frižideru prekrijte čistom kuhinjskom krpom, listove salate polegnite na krpu pa sve prekrijte drugom krpom.

TRAJNO MLIJEKO – Ovo mlijeko propada bez kiseljenja. Ne možete niti osjetiti da mlijeko više nije dobro, a ono je pokvareno. Zato otvoreno pakiranje držite u frižideru (ne u polici na vratima jer je tamo temperatura viša!) i potrošite ga najbolje u 4 dana.

SIR – On mora biti u frižideru. Vakumirani komadi mogu stajati unutar frižidera do datuma koji je označen na pakiranju. Otvoreni komadi i već rezani sirevi mogu se zamotati u kuhinjsku krpu poprskanu sirćetom.

MRKVA – Zeleno lišće mrkve odnosi mrkvama tekućinu i mrkva će s lišćem brže propasti. Ako ste kupili mrkvu s lišćem, odstranite ga prije pospremanja u frižider. Mrkva će osim toga najbolje izdržati ako se omota u mokru kuhinjsku krpu i drži u ladici za povrće i voće.

AVOKADO – U trgovini trebate odabrati samo tvrd plod i kod kuće ga zamotati u papirnatu vrećicu ili novinski papir te ostaviti izvan frižidera da tako dozri. Prepolovljeni avokado brzo pocrni. Kako biste to spriječili, ne odstranjujte košpicu, a prerezanu površinu premažite maslinovim uljem ili limunovim sokom. Zreli prerezani plod može zatim u frižider.

ZAČINSKO BILJE – Mala plastična vrećica može učiniti čuda. Listiće stavite u vrećicu i pospremite u frižider. Tako spremljeni listići začina mogu trajati danima i biti svježi kao da su svježe ubrani.

Začinsko bilje u vezici stavite u čašu s vodom poput cvijeća. Ako ga ne iskoristite i vidite da bi moglo početi venuti, otrgajte listiće i pospremite ih kako je ranije opisano.