Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Korisni savjeti u kuhinji: Trikovi koji će pomoći da namirnice duže ostanu svježe

po Senan Dervisevic 13/11/2017
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Salata je uvenula, špinat i blitva također, a voće omekšalo – šta drugo, nego u smeće s tim. Takav scenarij, nažalost, odvija se prečesto u našim kuhinjama i to najčešće s povrćem i voćem koje se mora relativno brzo iskoristiti. Uz ove savjete produžite vijek trajanja svježih namirnica.

VOĆE – Osnovno pravilo br. 1: jabuke uvijek posebno spremajte jer one gnjile će uništiti ostalo voće. Osnovno pravilo br. 2: voće i povrće ne perite prije spremanja u frižider. Iznimka od ovog pravila vrijedi za bobičasto voće koje će duže trajati ako se kratko potopi u vodu s malo sirćeta (u omjeru 3/1). Voće zatim operite i posušite prije no što ga ponovno pospremite u frižider.

LIMUN – Ostavite li limun na sobnoj temperaturi, izdržat će otprilike jednu sedmicu. Ako ga stavite u vrećicu, dobro zatvorite i spremite u frižider, izdržat će i mjesec.

KROMPIR – Krompir voli hladno, suho i tamno mjesto. Usprkos tome, nerijetko i na takvom mjestu proklija nakon nekog vremena. Taj problem možda će vam pomoći riješiti upravo jedna jabuka u košari s krompirima. Ona može usporiti klijanje, no povremeno ipak provjerite je li s jabukom sve uredu. Ako je počela propadati, zamijenite je zdravom.

HLJEB – Najbolje se drži u kutiji za hljeb. Nemate li kutiju, trebali biste ga izvaditi iz papirnate vrećice, staviti u plastičnu vrećicu s perforiranim rupicama koje će hljebu ipak dati malo zraka. Hljeb ne bi trebalo stavljati u frižider jer će se tako brže osušiti.

ZELENA SALATA – Jamie Oliver to radi ovako: otrgajte listove salate, ali ih nemojte rezati na manje komade. Zatim ih potopite 10 minuta u vodi i ocijedite. Ladicu za voće i povrće u frižideru prekrijte čistom kuhinjskom krpom, listove salate polegnite na krpu pa sve prekrijte drugom krpom.

TRAJNO MLIJEKO – Ovo mlijeko propada bez kiseljenja. Ne možete niti osjetiti da mlijeko više nije dobro, a ono je pokvareno. Zato otvoreno pakiranje držite u frižideru (ne u polici na vratima jer je tamo temperatura viša!) i potrošite ga najbolje u 4 dana.

SIR – On mora biti u frižideru. Vakumirani komadi mogu stajati unutar frižidera do datuma koji je označen na pakiranju. Otvoreni komadi i već rezani sirevi mogu se zamotati u kuhinjsku krpu poprskanu sirćetom.

MRKVA – Zeleno lišće mrkve odnosi mrkvama tekućinu i mrkva će s lišćem brže propasti. Ako ste kupili mrkvu s lišćem, odstranite ga prije pospremanja u frižider. Mrkva će osim toga najbolje izdržati ako se omota u mokru kuhinjsku krpu i drži u ladici za povrće i voće.

AVOKADO – U trgovini trebate odabrati samo tvrd plod i kod kuće ga zamotati u papirnatu vrećicu ili novinski papir te ostaviti izvan frižidera da tako dozri. Prepolovljeni avokado brzo pocrni. Kako biste to spriječili, ne odstranjujte košpicu, a prerezanu površinu premažite maslinovim uljem ili limunovim sokom. Zreli prerezani plod može zatim u frižider.

ZAČINSKO BILJE – Mala plastična vrećica može učiniti čuda. Listiće stavite u vrećicu i pospremite u frižider. Tako spremljeni listići začina mogu trajati danima i biti svježi kao da su svježe ubrani.

Začinsko bilje u vezici stavite u čašu s vodom poput cvijeća. Ako ga ne iskoristite i vidite da bi moglo početi venuti, otrgajte listiće i pospremite ih kako je ranije opisano.

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kakao kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh