Integralni hljeb gotovo se uvijek preporučuje ispred bijelog iz najjednostavnijeg razloga što sadrži mnogo više nutrijenata. Bijeli hljeb predstavlja nadopunu i osim manje količine vlakana ne sadrži odviše hranjivih tvari.

Integralni hljeb s druge strane sadrži vitamine B skupine, prehrambena vlakna koja potiču probavu i zdrave ugljikohidrate koji pokreću tijelo te mu daju energiju. Ukoliko hljeb sadrži i dodatak zdravih sjemenki poput sjemenki suncokreta, tikve, lana ili chie, osigurali ste sebi veoma hranjivu namirnicu.

 Sa puterom

Sastojci:

400 g integralnog brašna,

1,5 kašičica soli,

1 kašičica šećera,

100 g putera,

300 ml vode,

25 g kvasca.

Priprema:

1. Kvasac potopiti sa šećerom u malo vode i ostaviti da nadođe. Nadošli kvasac pomješati sa ostatkom vode, dodati puter, so i brašno.
2. Umjesiti malo mekše tijesto pa ostaviti oko 30 minuta da naraste. Onda ga pomješati, formirati loptu od tijesta te je staviti u tepsiju.
3. Oštrim nožem zasjeći malo po povšini. Ostaviti u tepsiji oko 30 minuta, a onda staviti hljeb da se peče u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Po želji možete staviti i sjemenke.