Kruške u vinu se savršeno uklapaju sa sladoledom i šlagom, a recept za kuhanje možete prilagoditi svom ukusu. Možete zamijenite bijelo vino crvenim koje će dati intenzivnu boju kruškama. Kada je riječ o čaju možete koristiti crni ili zeleni.
Sastojci:
6 srednjih krušaka
400 ml bijelog vina
200 ml kuhanog čaja
1 čaša šećera
1 kesica vanilinog šećera
1 štapić cimeta
1 zvjezdasti anis
Priprema:
1. Sipajte vino i čaj u dublju posudu, dodajte šećer i vanilin šećer, stavite na vatru i pustite da se šećer otopi.
2. Kruške ogulite i stavite ih u posudu sa vinom, dodajte cimet i anis. Kada svi sastojci zajedno sa kruškama proključaju, smanjite temperaturu i kuhajte dok kruške potpuno ne omekšaju.
3. Kuhane kruške izvadite iz šerpe i stavite u zdjelu. Sipajte sirup preko vrućih krušaka, sve dok se njegova količina ne smanji za pola. Kruške će upiti sav sirup od vina. Ostavite kruške u frižider da se ohlade i prije serviranja ih zalijte viškom sirupa. Poslužite uz kuglu sladoleda od vanile, ili sa šlagom.