Kruške u vinu: Ukusan i savršen desert za završetak svakog obroka

po Senan Dervisevic

Kruške u vinu se savršeno uklapaju sa sladoledom i šlagom, a recept za kuhanje možete prilagoditi svom ukusu. Možete zamijenite bijelo vino crvenim koje će dati intenzivnu boju kruškama. Kada je riječ o čaju možete koristiti crni ili zeleni.
 

Sastojci:

6 srednjih krušaka

400 ml bijelog vina

200 ml kuhanog čaja

1 čaša šećera

1 kesica vanilinog šećera

1 štapić cimeta

1 zvjezdasti anis

Priprema:

1. Sipajte vino i čaj u dublju posudu, dodajte šećer i vanilin šećer, stavite na vatru i pustite da se šećer otopi.

2. Kruške ogulite i stavite ih u posudu sa vinom, dodajte cimet i anis. Kada svi sastojci zajedno sa kruškama proključaju, smanjite temperaturu i kuhajte dok kruške potpuno ne omekšaju.

3. Kuhane kruške izvadite iz šerpe i stavite u zdjelu. Sipajte sirup preko vrućih krušaka, sve dok se njegova količina ne smanji za pola. Kruške će upiti sav sirup od vina. Ostavite kruške u frižider da se ohlade i prije serviranja ih zalijte viškom sirupa. Poslužite uz kuglu sladoleda od vanile, ili sa šlagom.