Kuhano vino s đumbirom i rumom: Za najbolji zimski ugođaj

po Vasa Kuharica

Kuhanje vina nezamjenjiva je disciplina kada dođu hladni dani. Nakon čaja zasigurno je najpopularnije sredstvo za zagrijavanje tokom boravka na otvorenim prostorima ili kao okrepa nakon povratka kući.

 

Sastojci:

7 dl suhog crnog vina

3 dl vode

50 g smeđeg šećera

2 klinčića

zvjezdasti anis

štapić cimeta

prstohvat muškatnog oraščića

prstohvat mljevenog đumbira

1/2 vrećice burbon vanilije

2 kašike ruma

Priprema:

  1. Šećer i malo vina skuhajte dok se šećer ne otopi u gusti sirup.
  2. Dodajte ostatak vina i vode, rum te sve začine.
  3. Kada prokuha, maknite s vatre i ostavite neka odstoji oko deset minuta. Ulijte u čaše za kuhano vino i poslužite vruće.

 

Preporučujemo