Magazin ”Aura” | Samo za ljubitelje egzotične kuhinje: Napravite piletinu na indonežanski način

po Senan Dervisevic

Mnogi ljubitelji domaće kuhinje ovo jelo su ocijenili kao jedinstveno. Pravi se brzo i jednostavno a okus je zaista nezaboravan.

Sastojci (za 4 osobe)

4 pileća batka sa karabatcima

1 manja glav. crnog ili crvenog luka

1 ravna supena kaš. aleve paprike

vegeta,biber

strugan koren svežeg đumbira

2 kašike domaćeg chutney sosa

limunova korica

1 kafena kašika limunovog soka

1 kafena kašika šećera

gustin

komadić putera

3 kašike domaćeg kečapa ili pelata

soja-sos

4 krompira

malo ulja

Priprema

U tepsiju stavite malo ulja, narežite krompir na krupnije kocke, poredjajte meso i pospite sve vegetom i biberom. Svako parče mesa dobro prelijte domaćim chutney sosom i stavite da se peče oko 40 -45 minuta na 200 C.

Sos

Na malo ulja propržite sitno, sitno isjeckan luk ( ili strugan),nalijte sa malo vode, poklopite i prodinjstajte. Potom dodajte limunov sok, koricu, đumbir, so biber,šećer, alevu papriku, te nekoliko kašika domaćeg kečapa (paradajz-paprika) ili pelata, a u krajnjoj liniji soka od paradajza. Stavite da sve zavri, a za to vrijeme razmutite malo gustina i kuhajte da dobijete staklast sos fine gustine.Umešajte 2-3 kašike soja sosa.

Pečeno meso sa krompirom prelijte ovim sosom i ostavite kratko u isključenoj, vrućoj rerni da još malo upije, pa isjeckajte svježeg peršunovog lista i po želji ljutu papričicu.

Posluživanje

Uživajte u raskošnom ukusu!