Ako pravite domaću pizzu, imate kontrolu nad svim sastojcima i možete je složiti bez dodatnih priloga, onako kako vam paše. Glavni adut je dobro tijesto.
Prvi korak vrlo je jednostavan – operite ruke. Možda ne razmišljate o tome dok vam se po glavi mota ideja hoće li pizza uspjeti, ali morate eliminirati bakterije i opasnosti od bolesti.
Sastojci:
Vrećica suhog kvasca,
2 šolje tople vode,
do pet šolja običnog brašna,
2 kašičice soli,
ekstra djevičansko maslinovo ulje.
Priprema:
Kvasac treba odstajati u toploj vodi oko pet minuta. Posebno umiješajte tri šolje brašna i so pa dodajte vodu s kvascem. Kako budete miješali sve zajedno, dodajte još brašna po potrebi.
Prije nego što krenete mijesiti sastojke, lagano pobrašnite radnu površinu i ruke da se smjesa ne lijepi. Stavite tijesto na površinu i rukom odgurujte od sebe pa drugom vraćajte kao da ga masirate.
I na kraju preostaje stavljanje tijesta u lagano nauljenu zdjelu. Tijesto treba odstajati neko vrijeme da naraste, a potom ga razvaljati rukama i staviti sve omiljene sastojke.