Mali savjeti zlata vrijedni: Tajna ukusne pizze je dobro tijesto

po Vasa kuharica

Ako pravite domaću pizzu, imate kontrolu nad svim sastojcima i možete je složiti bez dodatnih priloga, onako kako vam paše. Glavni adut je dobro tijesto.

Prvi korak vrlo je jednostavan – operite ruke. Možda ne razmišljate o tome dok vam se po glavi mota ideja hoće li pizza uspjeti, ali morate eliminirati bakterije i opasnosti od bolesti.

Sastojci:

Vrećica suhog kvasca,

2 šolje tople vode,

do pet šolja običnog brašna,

2 kašičice soli,

ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Priprema:

Kvasac treba odstajati u toploj vodi oko pet minuta. Posebno umiješajte tri šolje brašna i so pa dodajte vodu s kvascem. Kako budete miješali sve zajedno, dodajte još brašna po potrebi.
Prije nego što krenete mijesiti sastojke, lagano pobrašnite radnu površinu i ruke da se smjesa ne lijepi. Stavite tijesto na površinu i rukom odgurujte od sebe pa drugom vraćajte kao da ga masirate.

I na kraju preostaje stavljanje tijesta u lagano nauljenu zdjelu. Tijesto treba odstajati neko vrijeme da naraste, a potom ga razvaljati rukama i staviti sve omiljene sastojke.

Preporučujemo