Mini kuharski prečaci: Kako biste uštedjeli vrijeme na dinstanju luka, pospite ga sodom bikarbonom, zahvaljujući kojoj će brže postati staklast

po Vasa kuharica

Prije nego što počnete kuhati, upalite rernu ilišporet te ugrijte vodu u šerpi, savjetuje američki autor brojnih kuharica Mark Bittman.

– Obično najprije treba prepržiti bijeli luk ili luk. Kratko izmiksajte luk u multipraktiku,0 pazeći da se ne pretvori u kašu. Bijeli luk stavite u zdjelicu, poklopite i protresite kao da mućkate koktel – pojašnjava on.

Evo još nekih savjeta za bržu prirpemu hrane:.

– Kako biste uštedjeli vrijeme na dinstanju luka, pospite ga sodom bikarbonom, zahvaljujući kojoj će brže postati staklast. Soda bikarbona ubrzat će kuhanje i leblebije te graha. Nakon kuhanja isperite ih pod mlazom vode i nastavite s pripremom. Kuhani krompir najbrže ćete oguliti ako ga stavite u vodu s ledom, ostavite nekoliko trenutaka pa ga ogulite pod prstima.

– Ako niste vješti u brzom sjeckanju; začine, prasu ili blitvu najbrže je narezati kuhinjskim makazama.

– Ako vam za pripremu kolača trebaju jaja sobne temperature, jaja iz frižidera brzo ćete ugrijati ako ih stavite u zdjelu tople vode i ostavite da stoje pet minuta.- Kupite duguljasti hljeb i umjesto više sendviča napravite samo jedan. Nakon što ste ga napunili mesom, povrćem i omiljenimsosom, narežite ga na onoliko komada koliko trebate.

– Velikim i debelim komadima hrane treba dugo da se skuhaju, pa režite na što manje komade.

– Limun, narandžu ili suho meso zamrznite. Lakše će se rezati i rendati pa ćete uštedjeti na vremenu.

– Ada prirpemate mesne okruglice, najviše vremena oduzima njihovo valjanje, a to riješite jednostavno – nemojte ih valjati. Pomoću dviju kapike uzmite malu količinu smjese i stavite u tavu. Možda neće izgledati savršeno, ali bit će slasne i brzo gotove. S viškom mesnih okruglica možete napraviti i sendviče s povrćem.

Preporučujemo