Na ovo trebate paziti: Savjeti za još bolju pripremu kolača

po Vasa Kuharica

Pečenje kolača se ponekad zna činiti kao laboratorijski eksperiment. Ako slučajno upotrijebite sodu bikarbonu umjesto praška za pecivo, završit ćete sa metalnim okusom kolača. Također, neoprezno izmjerite svoje brašno i dobit ćete kolač koji nećete moći prožvakati. Zato, držite se ovih savjeta.

Sastojke prije pripreme izvadite iz frižidera

Osim ako recept ne zahtjeva da neka namirnica bude netom izvađena iz frižidera ili određene temperature. Držite sve sastojke na sobnoj temperaturi – pogotovo maslac i jaja. Izvadite ih iz frižider barem jedan sat prije nego počnete peći.

Obavezno koristite kuhinjsku vagu

Najbolji način da izmjerite sastojke je koristeći vagu, najbolje digitalnu, ali ako ste navikli koristiti šoljice i kašičice, koristite nož kako biste izravnali sastojke.

Koristite mahunu vanilije

Uvijek koristite mahunu vanilije ako je možete nabaviti. Ekstrakti i sirupi su u redu, ali ništa ne može zamijeniti mahunu. Napravite svoj ekstrakt, najbolje ili vanilin šećer tako da u običan šećer dodate mahunu vanilije.

Miješajte pažljivo

Ako previše mijesite tijesto ili miješate smjesu za kolače može se razviti previše glutena što će vaše kolače učiniti žilavijima. Kada miješate smjesu za npr. muffine, miješajte je izvana prema unutra. Također, kada dodajete bjelanca u smjesu, polako ih umiješavajte. To će doprinijeti prozračnosti vaših kolača.

Budite strpljivi

Nemojte otvarati pećnicu kad vam se kolač već peče. Promjena temperature i dolazak hladnog zraka mogu utjecati na spuštanje biskvita. Također, hlađenje biskvita bi trebalo biti ekvivalentno vremenu pečenja.

 

Preporučujemo