Priprema ovog jela ne traži mnogo vremena i truda, a garantira neponovljivo gastronomsko iskustvo.
Sastojci:
500 g svježih gljiva po želji
50 grama sušenih vrganja
1-2 kašike brašna
1 luk
2-3 čehna bijelog luka
30 ml sherryja
500 ml pilećeg temeljca
komadić maslaca
grančica timijana
malo svježeg peršuna
so i biber
Priprema:
- U dubokom loncu rastopite maslac, pa na umjereno visokoj temperaturi popržite svježe komadiće gljiva, zajedno s nasjeckanim crvenim i bijelim lukom.
- Smanjite temperaturu, pa smjesi dodajte brašno i sherry. Brašno će popiti eventualnu vlažnost u gljivama te pojačati gustoću juhe.
- U lonac dodajte suhe vrganje koje ste prethodno namočili u 300 mililitara vruće vode, a potom i samu vodu.
- Supi pridružite i pileći temeljac, te grančice timijana. Pustite da se krčka oko 45 minuta na slaboj temperaturi.
- Pri kraju kuhanja dodajte vrhnje za kuhanje kako bi supa bila što kremastija. Dio gljiva ili sve sastojke možete pretvoriti u pire uz pomoć blendera.
- Poslužite uz komadiće svježeg peršuna i krutone.