Najbolji kulinarski trikovi koje bi svako trebao znati

po Vasa kuharica

Volite kuhati i često ste u kuhinji, ali vam ponekad, jednostavno, stvari ne idu od ruke? Čudite se uvijek kako postoje oni kojima sve ide tako lako i glatko i kako im svako jelo odlično uspijeva? Razlog tome su zasigurno i bogato iskustvo i znanje. No, uz pomoć naših savjeta i malih tajni iz kuhinje, možete postati pravi kulinarski znalci.

Da biste omekšali luk, potrebno je vrijeme – Prvi korak u većini recepata je upravo dinstanje luka. Nemojte misliti da ga možete dinstati minutu, možda dvije. Kako bi luk divno omekšao, trebate mu posvetiti minimalno 15 minuta.

Pileći temeljac je skoro uvijek najbolji temeljac – Osim ako kuhate za vegetarijance. Većina povrtnih temeljaca često ima intenzivan okus po sušenom bilju, što nije uvijek najbolje rješenje. Pileći temeljac može se koristiti za nebrojeno mnogo  recepata, od rižota, juha do pripreme crvenog mesa.

Cijenite koru krompira – U kori se nalazi najviše okusa. Mladi krompir ne morate guliti ako pravite salatu, pečete ga ili pravite njoke, jednostavno ga dobro operite. Možda zvuči nevjerovatno, ali osjetit ćete razliku.

Vanilija nije jedini slatki začin – Vrlo često se automatski pojavljuje u receptima, ali u nekima, jednostavno, nije potrebna. Ne zaboravite da postoje i muškatni oraščić, cimet ili đumbir.

Bijeli šećer je dosadan – Smeđi šećer će kolačićima s komadićima čokolade ili banana hljebu dati kompleksniji, dublji i zanimljiviji okus.

Ne brinite se o temperaturi pećnice – Ne morate se zamarati visokom, srednjom ili niskom temperaturom. Ionako većina pećnica radi na različite načine. Ako vam hrana miriše i izgleda gotovo mada prema receptu nije prošlo tačno određeno vrijeme, vjerovatno je gotova. Termometar je ovdje mnogo korisniji i dat će vam mnogo precizniji odgovor od temperature u pećnici.

Ali, brinite se o temperaturi za posluživanje – Jaja i jela na bazi mliječnih proizvoda, poput fritaje i pudinga od riže, mnogo su ukusnija topla nego kipuća. Isto vrijedi i za musaku ili lazanje.

Preporučujemo