Neka vam ne bude žao što ćete dosta vremena utrošiti na spremanje pilećeg paprikaša. Ovaj recept to zaslužuje!
Sastojci:
2 kg piletine,
1 kg crvenog luka,
4-5 čehna bijelog luka,
350 g mrkve,
300 g sjeckane pečene paprike,
1,5 l gustog soka od paradajza,
4 dl slatke pavlake,
1 dl ulja od bundave,
5-6 kašika suhog začina,
2 kašike slatke mljevene paprike,
2 kašike koncentrata paradajza,
kašika ljute mljevene paprike,
kašika sitno sjeckanog peršuna.
Priprema:
Piletinu odvojte od kostiju i kožice, ali ih ne bacajte, bit će vam potrebni kasnije. Kosti stavite u litar vode i dobro ih iskuhajte (posolite kad provrije), dok bujon ne dobije žućkastu boju. Procijedite i stavite na stranu.
Kožice i masnoću lagano propržite dok ne otpuste sav saft, dobro ih istisnite i u masnoću dodajte bundavino ulje. Na ulje stavite nasjeckan crveni luk i mrkvu, promiješajte i lagano dinstajte dok luk ne počne da se topi. Tad dodajte i sitno sjeckan bijeli luk i koncentrat paradajza. Kratko popržite, tek da bijeli luk zamiriše. Stavite na stranu i lagano nagnite, da bi se suvišna masnoća odvojila, pokupite je i odložite za kasnije.