Najbolji pileći paprikaš: Jelo dostojno i najsvečanije trpeze

po Senan Dervisevic

Neka vam ne bude žao što ćete dosta vremena utrošiti na spremanje pilećeg paprikaša. Ovaj recept to zaslužuje!


Sastojci: 

2 kg piletine, 

1 kg crvenog luka, 

4-5 čehna bijelog luka, 

350 g mrkve, 

300 g sjeckane pečene paprike, 

1,5 l gustog soka od paradajza, 

4 dl slatke pavlake, 

1 dl ulja od bundave, 

5-6 kašika suhog začina, 

2 kašike slatke mljevene paprike, 

2 kašike koncentrata paradajza, 

kašika ljute mljevene paprike, 

kašika sitno sjeckanog peršuna.

Priprema: 

Piletinu odvojte od kostiju i kožice, ali ih ne bacajte, bit će vam potrebni kasnije. Kosti stavite u litar vode i dobro ih iskuhajte (posolite kad provrije), dok bujon ne dobije žućkastu boju. Procijedite i stavite na stranu.

Kožice i masnoću lagano propržite dok ne otpuste sav saft, dobro ih istisnite i u masnoću dodajte bundavino ulje. Na ulje stavite nasjeckan crveni luk i mrkvu, promiješajte i lagano dinstajte dok luk ne počne da se topi. Tad dodajte i sitno sjeckan bijeli luk i koncentrat paradajza. Kratko popržite, tek da bijeli luk zamiriše. Stavite na stranu i lagano nagnite, da bi se suvišna masnoća odvojila, pokupite je i odložite za kasnije.