Namaz od povrća: Pašteta od plavog patlidžana

po Vaša Kuharica

Sastojci:

600 g plavog patlidžana,

200 g fete,

4 čehna bijelog luka,

2 kašike maslinovog ulja,

1 kaška soka od limuna,

1 kašika peršunovog lišća,

so i biber.

Priprema:

  1. Plavi patlidžan operite, obrišite pa stavite u manju vatrostalnu posudu u koju ste sipali ulja da prekrije dno.
  2. Od glavice odvojte 4-5 čehni bijelog luka. Odsijecite im gornji dio ljuske i prelijte s malo maslinovog ulja, pa stavite pored patlidžana. Pecite na 180 stepeni oko jedan sat.
  3. Pečeni patlidžan ostavite da se malo ohladi pa ga očistite od ljuske. Stavite ga u blender ili u posudu za štapni mikser. Dodajte sir, maslinovo ulje, sok od limuna i iz ljuske istisnut bijeli luk. Blendirajte dok se sastojci ne povežu i ne stvori gladak namaz. Dodajte so i biber po ukusu i sjeckani peršun. Promiješajte kašikom. Sipajte namaz u čistu teglu, zatvorite i ostavite da se dobro ohladi. Poslužite uz tost, krekere, somun.

Preporučujemo