Sastojci:
600 g plavog patlidžana,
200 g fete,
4 čehna bijelog luka,
2 kašike maslinovog ulja,
1 kaška soka od limuna,
1 kašika peršunovog lišća,
so i biber.
Priprema:
- Plavi patlidžan operite, obrišite pa stavite u manju vatrostalnu posudu u koju ste sipali ulja da prekrije dno.
- Od glavice odvojte 4-5 čehni bijelog luka. Odsijecite im gornji dio ljuske i prelijte s malo maslinovog ulja, pa stavite pored patlidžana. Pecite na 180 stepeni oko jedan sat.
- Pečeni patlidžan ostavite da se malo ohladi pa ga očistite od ljuske. Stavite ga u blender ili u posudu za štapni mikser. Dodajte sir, maslinovo ulje, sok od limuna i iz ljuske istisnut bijeli luk. Blendirajte dok se sastojci ne povežu i ne stvori gladak namaz. Dodajte so i biber po ukusu i sjeckani peršun. Promiješajte kašikom. Sipajte namaz u čistu teglu, zatvorite i ostavite da se dobro ohladi. Poslužite uz tost, krekere, somun.