Neodoljivi punjeni paradajz s rižom i finim začinima: Brzo, jednostavno i veoma ukusno jelo

po Vasa Kuharica

Punjene paprike su čisto savršenstvo. Ali probajte umjesto klasičnih babura, napuniti paradajz rižom i mesnim nadjevom – te tako klasici podariti novo ruho.

Sastojci:

4 – 6 velikih svježih paradajza

1 šoljica riže

1 crveni luk

2-3 čehna bijelog luka

30 grama maslaca

200 ml povrtnog ili mesnog temeljca (može i od kocke)

So i biber

parmezan po želji

Priprema:

  1. Operite paradajze. Nožem okomito odrežite gornji dio paradajza tako da tvori ‘poklopac’. Kašikom odstranite „meso“ paradajza i sjemenke. Nasolite unutrašnjost, prekrenite paradajze na kuhinjski papirnati ubrus, pa ostavite da istekne sva tekućina iz njih.
  2. Napravite rižoto na uobičajeni način: nasjeckajte crveni i bijeli lik na sitno, pa ga prepržite na maslacu dok ne pozlati. Dodajte rižu, nakratko je tostirajte, pa polako dolijevajte temeljac uz neprestano miješanje, dok riža ne postane al dente.
  3. Rižu začinite solju i biberom po vlastitoj želji, a možete joj dodati i druge začine, poput nasjeckanog peršuna, bosiljka ili timijana.
  4. Na kraju kuhanja (za klasični rižoto bit će vam potrebno otprilike 15-20 minuta kuhanja u tavi na umjerenoj temperaturi) naribajte malo parmezana, pa tom smjesom napunite paradajze.
  5. Paradajze položite u lim za pečenje u prethodno zagrijanu pećnicu na oko 220 stepeni 15 do 20 minuta.

 

 

Preporučujemo