Punjene paprike su čisto savršenstvo. Ali probajte umjesto klasičnih babura, napuniti paradajz rižom i mesnim nadjevom – te tako klasici podariti novo ruho.
Sastojci:
4 – 6 velikih svježih paradajza
1 šoljica riže
1 crveni luk
2-3 čehna bijelog luka
30 grama maslaca
200 ml povrtnog ili mesnog temeljca (može i od kocke)
So i biber
parmezan po želji
Priprema:
- Operite paradajze. Nožem okomito odrežite gornji dio paradajza tako da tvori ‘poklopac’. Kašikom odstranite „meso“ paradajza i sjemenke. Nasolite unutrašnjost, prekrenite paradajze na kuhinjski papirnati ubrus, pa ostavite da istekne sva tekućina iz njih.
- Napravite rižoto na uobičajeni način: nasjeckajte crveni i bijeli lik na sitno, pa ga prepržite na maslacu dok ne pozlati. Dodajte rižu, nakratko je tostirajte, pa polako dolijevajte temeljac uz neprestano miješanje, dok riža ne postane al dente.
- Rižu začinite solju i biberom po vlastitoj želji, a možete joj dodati i druge začine, poput nasjeckanog peršuna, bosiljka ili timijana.
- Na kraju kuhanja (za klasični rižoto bit će vam potrebno otprilike 15-20 minuta kuhanja u tavi na umjerenoj temperaturi) naribajte malo parmezana, pa tom smjesom napunite paradajze.
- Paradajze položite u lim za pečenje u prethodno zagrijanu pećnicu na oko 220 stepeni 15 do 20 minuta.