Nemoguće je zamisliti novogodišnji stol bez šampanjca. No, često, umjesto pravog pjenušca, kupuje se obično pjenušavo vino, koje je po svom ukusu značajno inferiorno.
Tri sorte
1. Pravi šampanjac proizvodi se u francuskoj pokrajini Champagne. Za to se koriste samo tri sorte – Pinot Noir, Pinot Menon i Chardonnay – po posebnoj tehnologiji. U suprotnom, smatra se da je vino proizvedeno prema metodi šampanjca. Stoga natpis “Champagne” na etiketi najvjerojatnije znači da je vino napravljeno po metodi šampanjca. Pokušajte kupiti boce sa simbolom “Champagne”.
2. Obratite pažnju na proizvođača. Najpoznatiji su Nicolas Feuillatte, Louis Roederer, Pommery, Moet & Chandon, Veuve Clicquot-Ponsardin, Ruinart, Laurent-Perrier itd. Međutim, cijena njihovih proizvoda bit će visoka.
3. Na etiketi možete vidjeti razinu kvalitete pića koja, također, utječe na njenu vrijednost. Na primjer, natpis “champagne sans annee” znači da imate šampanjac bez određene godine žetve. Često postoje i informacije o sadržaju šećera. Ova metoda je najčešća među proizvođačima vina. Najčešće je ovo šampanjac i nalazi se na policama.
Oznaka “šampanjac millesime” kaže da je napitak u dobi od najmanje tri godine i napravio je u određenoj godini od grožđa jednog usjeva. Ovo je takozvani vintage šampanjac. Ako vidite “cuvee de prestige” ili “cuvee speciale”, onda imajte na umu da je ovo najskuplji i rijetki šampanjac od najboljih bobica, proizveden u skladu sa svim tehnologijama.
Bijela i ružičasta
4. Na etiketi se, također, moraju navesti informacije o boji pića. Može biti samo bijela i ružičasta. Štaviše, proizvodnja ruže je samo 1 posto ukupne proizvodnje vina. Tu je uvijek natpis “Champagne Blanc de blancs” od bijelih sorti grožđa Chardonnay, “Champagne Blanc de noirs” od crvenog Pinot Meuniera ili Pinot Noira, te “Champagne Rose” na ružičastom vinu od mješavine bijelih i crnih vina.
5. Ne manje važna je i naznaka sadržaja šećera u napitku. Te informacije moraju biti na naljepnici. Sadržaj po litri vina šampanjac dijeli na šest skupina. Skladno tome, što je ta figura veća, to je piće slađe.
6. Treba imati na umu da šampanjac treba puniti u tamno staklo. Inače, piće će požutjeti i dobiti gorak okus. Pluta može biti kortikalna ili polietilenska. Međutim, prvi se smatra prikladnijim zatvori bocu čvršće, sprječavajući ulazak zraka. Bočice zatvorene s takvim čepovima treba pohraniti u vodoravnom položaju. To je potrebno kako bi piće navlažilo čep i time spriječilo njegovo stvrdnjavanje.
7. Dobar šampanjac uvijek ima ugodnu boju, proziran je i svjetlucav, stvarajući laganu pjenu. Vino se u minutu ulije u čaše ispunjeno malim mjehurićima iste veličine. Okus pića mora biti skladan s dugim i ugodnim okusom.