Ovo povrće itekako može obogatiti jelovnik. Koristi se u pireima, juhama, rižotima, kolačima, nadjevima, sokovima, gulašima…
Sastojci:
1 kg tikvi,
3 mrkve,
3 krompira,
2 luka,
1/2 zelene paprike,
2 grančice peršuna,
2 grančice celera,
2 kašike maslinova ulja,
so,
biber,
maslac,
vrhnje za kuhanje
Priprema:
1. Tikvu očistite i narežite na manje komade. Mrkvu, krompir i luk ogulite i narežite na manje komade, a polovicu zelene paprike narežite na sitnije kockice. Narezano povrće stavite u posudu, ulijte vodu i stavite da su kuha.
2. Dodajte maslinovo ulje, so i sitno nasjeckani celer i peršun. Kuhajte dok povrće ne omekša, odnosno dok se krumpir ne raspada. Kada je povrće skuhano, odlijte većinu vode i sastojke izmiksajte štapnim mikserom. Ovisno o tome želite li gušću ili rjeđu juhu, polako dolijevajte prethodno odlivenu vodu.
3. Dodajte pola kašike maslaca i dobro izmiješajte. Juhu u tanjuru prelijte s dvije kašike vrhnja za kuhanje.