Ovo povrće itekako može obogatiti jelovnik. Koristi se u pireima, juhama, rižotima, kolačima, nadjevima, sokovima, gulašima…

Sastojci:

1 kg tikvi,

3 mrkve,

3 krompira,

2 luka,

1/2 zelene paprike,

2 grančice peršuna,

2 grančice celera,

2 kašike maslinova ulja,

so,

biber,

maslac,

vrhnje za kuhanje

Priprema:

1. Tikvu očistite i narežite na manje komade. Mrkvu, krompir i luk ogulite i narežite na manje komade, a polovicu zelene paprike narežite na sitnije kockice. Narezano povrće stavite u posudu, ulijte vodu i stavite da su kuha.
2. Dodajte maslinovo ulje, so i sitno nasjeckani celer i peršun. Kuhajte dok povrće ne omekša, odnosno dok se krumpir ne raspada. Kada je povrće skuhano, odlijte većinu vode i sastojke izmiksajte štapnim mikserom. Ovisno o tome želite li gušću ili rjeđu juhu, polako dolijevajte prethodno odlivenu vodu.
3. Dodajte pola kašike maslaca i dobro izmiješajte. Juhu u tanjuru prelijte s dvije kašike vrhnja za kuhanje.