Specijalitet koji je nekada služen Titu i Jovanki sada se može naći i na vašem stolu. Ne znamo hoćete li ovo jelo poslužiti gostima ranga zvaničnosti pomenutog bračnog para, ali ćete sigurno uživati u njegovom pravljenju i biti zadovoljni rezultatom na kraju.

Sastojci: 

  • 700 grama telećih šnicli,
  • 500 grama svježih šampinjona,
  • 180 grama putera,
  • pola čaše brašna,
  • 1 limun,
  • mljeveni bijeli biber,
  • 150 mililitara bijelog vina,
  • 60 mililitara konjaka,
  • 1 kesica praška za instant pirea,
  • 200 mililitara mlijeka,
  • ulje,
  • so,
  • mljeveni crni biber.

Način pripreme: 

U tiganju sa rastopljenim puterom pržimo tanke listove šampinjona. Posolimo, pobiberimo i dodamo malo bijelog vina. Istučemo šnicle, zasiječemo na dva do tri mjesta i uvaljamo u brašno.

Ispržimo šnicle u tiganju sa zagrijanim uljem i puterom. Izvadimo šnicle, a u isti tiganj sipamo konjak i flambiramo. Dodamo bijelo vino i vratimo ispržene šnicle. Na kraju dodamo ispržene šampinjone.

Pobiberimo mljevenim bijelim biberom i iscijedimo sok od pola limuna. Poklopimo i ostavimo šnicle da se dinstaju dok ne omekšaju. U šerpu na šporetu sipamo mlijeko i preostali puter.

Dodamo prašak za pire i neprekidno miješamo dok pire ne dobije potrebnu gustinu. Na jednu stranu činije stavimo pire, a zatim stepenasto redamo šnicle, koje prelijemo sosom od šampinjona. Kao garnirung može se dodati još i obarena zelena boranija, dok se uz jelo kao prijedlog za piće može poslužiti čaša crvenog Merloa.