Pogačica od chia sjemenki i limuna : Idealne su za doručak ili kao prilog varivu

po Senan Dervisevic

U posljednjih desetak godina, na evropskom tržištu hrane svoje mjesto je dobila i jedna nutritivno visokovrijedna namirnica koja svoje porijeklo vuče iz južne Amerike. Njezino ime je – CHIA. 

Chia sjemenke odličan su izvor omega-3 masnih kiselina, antioksidansa, vitamina i minerala. Po svojem sastavu, chia sjemenke sadrže 30% masti, među kojima je i alfa-linolenska kiselina. Među mastima koje nalazimo u chia sjemenkama su omega-3 masne kiseline, omega-6 masne kiseline, omega-9 masne kiseline i zasićene masne kiseline.

Sastojci:

450 g zobenog brašna (ili sami smiksajte obične zobene pahuljice)

1/2 kašičice praška za pecivo

1/2 kašičice sode bikarbone

1/4 kašičice soli

50 g chia sjemenki

1 kašika kokosovog brašna

50 g kokosovog ulja (tvrdog)

1 jaje, 1/2 kašičice vanilije

1 kašika svježe cijeđenog limunovog soka

1 kašika naribane kore limuna,

med ili sladilo po želji.

Priprema:

1. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Ako sami miksate zobene pahuljice, ubacite ih u mikser i miksajte 10-15 sekundi, dok ne dobijete usitnjenu, brašnastu teksturu.

2. U mikser u kojem se nalazi zobeno brašno dodajte prašak za pecivo i sodu bikarbonu te kokosovo brašno i so pa dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte chia sjemenke te ponovo dobro promiksajte.

3. Iz frižidera izvadite kokosovo ulje i nožem razbijte na manje komadiće. Ubacite i usitnjeno kokosovo ulje u mikser i miksajte nekoliko sekundi.

4. Dodaje jaje, med (ili sladilo), vaniliju, svježe cijeđeni limunov sok i naribanu koru limuna te ponovo miksajte dok se smjesa ne ujednači.

Smjesu istresite na zagrijani lim, na koji ste prethodno stavili papir za pečenje.

5. Pustite nekoliko minuta da odstoji kako bi kokosovo brašno pokupilo što više tekućine. Oblikujte pogačicu u obliku kruga te nožem zarežite na 6 dijelova kako biste pogačice lakše trgali kad budu pečene.

6. Pecite 15 minuta. Izvadite iz rerne, oštrim nožem potpuno razdvojite pogačice prema zarezanim linijama te vratite u rernu na još 3 minute kako bi rubovi bili hrskavi.